Frissen Fejérből

2021.10.27. 20:00

Kereseti lehetőségek várják a kisgyermekkel otthon lévőket is

A babával töltött első euforikus hónapok után a kicsi egyéves kora körül sok kismamában felmerül a gondolat, jó lenne kicsit kilépni a napi rutinból, újra közösséghez tartozni, s a GYED-és a GYES-ellátás mellé némi pluszjövedelmet szerezni. A kisgyermekkel otthon levők szövetkezete révén van erre lehetőség.

Dávid Erzsébet

Komoly segítséget kaphatnak a kisgyermeket nevelők

Fotó: shutterstock

A 2017-től sikeresen működő, már több mint tízezer taggal rendelkező Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet mintájára alakult meg és kezdett működni országos hálózat részeként a Kisgyermekes Északi Szomszédok Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezete. A speciális szövetkezeti forma a 3 év alatti gyermekükkel otthon lévő szülők számára kínál rugalmas, legális, biztonságos, kedvező munkavégzési lehetőségeket, valamint segítséget a munkaerőpiacra való visszatéréshez, a kicsik gondozásához, neveléséhez kapcsolódó tudás átadásához, s az azokkal kapcsolatos új ismeretek megszerzéséhez – tudtuk meg a szerveződés területi igazgatójától.

Komoly segítséget kaphatnak a kisgyermeket nevelők
Fotó: shutterstock

Szerepi Bálint tájékoztatása szerint a szövetkezeten keresztül történő munkavállalás egyik legfőbb előnye a rugalmasság. A gyermekükkel, gyermekeikkel otthon levő szülők ugyanis maguk határozhatják meg, mikor, mennyit, s hol kívánnak dolgozni, milyen munkát szeretnének, illetve tudnának vállalni, mi az a munkahelyi elfoglaltság, ami számukra még összeegyeztethető a kicsik gondozásával, nevelésével. Vállalhatnak munkát akár heti egy, két, akár több alkalomra is. A jogszabályi környezet lehetővé teszi, hogy az érintettek munkaviszony mellett is dolgozhassanak, az így szerzett jövedelem összegének pedig nincs felső határa. Kedvező a szövetkezeten keresztül munkát vállalók számára az is, hogy munkabérüket mindössze 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli.

A szövetkezet közreműködésével történő munkavállalás a hosszabb ideje tartó otthonlét után komoly segítséget jelent a kisgyermekkel otthon levőknek a munkaerőpiacra, esetleg az előző munkahelyre való visszatéréshez is. A munkavállalásban, s az azzal kapcsolatos minden szükséges tennivaló bonyolításában a szövetkezet irodájának munkatársai segítenek, kezdve a megfelelő munka kiválasztásától, egészen addig, hogyha a kismama – esetleg a kisgyermekkel otthon lévő édesapa – igényli, az első nap még el is kísérik az új munkahelyére.

Nagy előny, hogy a szövetkezethez csatlakozóknak lehetőségük nyílik új munkatapasztalatok megszerzésére, a gyermekneveléssel kapcsolatos ismereteik kicserélésére, s újak megszerzésére. A speciális szövetkezeti forma azonban nemcsak a munkavállalóknak előnyös, hanem a munkaadóknak is. Ha ugyanis a vállalkozás munkáltatóként igénybe veszi a szövetkezet szolgáltatását, segítséget kap az adott feladat ellátásához legmegfelelőbb munkaerő kiválasztásához, s a különböző szervezési, adminisztrációs és bérszámfejtési feladatok ellátásához. A szolgáltatás egyébként költségként elszámolható, a vállalkozást nem terhelik munkáltatói adóterhek. A jogszabályi környezet betartása pedig természetesen közös felelőssége a szövetkezetnek és a munkaadónak.

Székesfehérváron a Koronázó tér 5. számú épület 2. emeletén – a volt könyváruház helyén – működik az iroda. További információk a www.szomszedok.eu oldalon olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában