Frissen Fejérből

2021.10.03. 12:39

Itthon vagy – Magyarország szeretlek elnevezéssel rendeztek falunapot Vértesacsán

Szent Mihály napja jó alkalom az ünnepre.

Tihanyi Tamás

Kovács Zoltán polgármester az Acsa GP versenyzőivel

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szent Mihály napja a paraszti létben az év egy fontos időszakának lezárása volt, amikor a jószágot a pásztorok visszahajtották a falvakba és számot adtak a rájuk bízott állatokról. Hagyományos ételekkel emlékeztek a régi időkre: pacal, székelykáposzta, birka- és kakaspörkölt, slambuc, húsleves és a gyerekeknek tejbegríz főtt az üstökben, jutott idő a helyi borok és pálinkák kóstolására is. A programot az Alma együttes fellépése koronázta meg a gyerekek nagy örömére, akik aztán kismotorra ültek és versenyre keltek egymással. Ez volt az első „Acsa GP” gyorsasági műanyagmotoros verseny, a résztvevőket Kovács Zoltán polgármester csokoládéval jutalmazta. Akadt, aki a hátára pattant a lovaknak, lehetett íjászkodni, és járt a hordóvonat.

Kovács Zoltán polgármester az Acsa GP versenyzőivel
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A településvezető elmondta: pályázati forrásból tudják helyreállítani a korábbi villámárvíz okozta károkat, a közbeszerzési eljárás lezárult, a héten kiválasztják a kivitelezőt. Utak, árkok, átereszek, műtárgyak sérültek, ezeket tisztítani kell. Mindez csak helyreállítást jelent, a következő villámárvizet nem akadályozza meg, de kevés az esély arra, hogy ez megismétlődjék: száz milliméternyi csapadék nem esik le gyakran egy óra alatt. Idén már nyertek pályázatot a Vendel téri utak és a közösségi ház felújítására, rendezvényhelyszín kialakítására az iskola udvarán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában