Frissen Fejérből

2021.10.28. 07:00

Ismét segítik a civileket Dél-Fejérben

Dél-Fejér tizenkilenc településének 32 civil szervezete részesült támogatásban a Magyar falu program falusi civil szervezetek számára kiírt pályázatának köszönhetően. Így már több mint 200 millió forint összegben részesülnek az érintettek.

Déri Brenda

Képünkön Luncz László horgászik az egyik érintett településen, a seregélyesi horgásztanyán.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar falu programon belül a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. látja el a pályázatok lebonyolításával kapcsolatos feladatokat, köztük azt is, amely a civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatását érinti. Ezen új programelem lényege, hogy a kormány figyelmet fordít a megfelelő helyi ismeretekkel, kötődéssel rendelkező, kis településeken működő, értékteremtő civil szervezetek támogatására – olvasható az alapkezelő internetes portálján.

Kenyér József, a horgászegyesület elnöke Seregélyesen. A pályázaton elnyert összegből egy új, fedett pihenőt szeretnének kialakítani, aminek már látható a beton padozata. Háttérben a már viharvert, tűzmardosta régi épület.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A mostani alkalmat megelőzően is számos Fejér megyei település civil szervezete nyert pályázatot, azonban Varga Gábor országgyűlési képviselő internetes bejegyzéséből kiderült, hogy a déli régióban újabb 19 település jutott anyagi hozzájáruláshoz. Ezek közül kiemelkedik hat, ami a támogatottság mértékét illeti. Baracs községe részéről a Dunaújvárosi Kohász Vadásztársaság 6 millió forint összegű támogatásban részesült, amelyből a vadászházat közösségi térré, falusi szállássá és környezetvédelmi oktatási centrummá alakíthatják.

Képünkön Luncz László horgászik az egyik érintett településen, a seregélyesi horgásztanyán.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szintén 6 millió forintot kapott Előszállás és Sárkeresztúr. Míg előbbi felújíthatja a helyi polgárőrség számára fenntartott ingatlanját, addig utóbbi a lovasegyesületük közösségi tereinek fejlesztését fogja kivitelezni ebből az összegből.

Cece valamivel nagyobb támogatottságnak örvendhet. A településen a Cecéért Egyesület 8 millió forintból kialakíthat egy klubszobát, illetve a cecei polgárőrség térségi polgárőrnapokat rendezhet.

Sárosd nyolc civil szervezetének pályázatát is pozitívan bírálták el
Fotó: Infografika: MW

Őket „előzi” Seregélyes, ahol a kormány 12 millió forintot biztosított gépjárműbeszerzésre és a seregélyesi horgásztanya megújulására.

Sárosdon pedig öt civil szervezet nyert pályázatot, összesen 16 millió forint összegben. Ezt eszköz- és gépjárműbeszerzésre, illetve táborszervezésre fordítják. A nagyközség polgármestere, Dunkl Gergely a következőképp fogalmazott internetes oldalán: – Az idei évben az összes pályázó 8 civil szervezetünk támogatásban részesült a Magyar Falu Program Civil Alapjából, összesen 29,1 millió forint összegben. Ezúttal a tartaléklistán lévő szerveze­teink is megkapták a támogatói döntést pályázatukkal kapcsolatosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában