Frissen Fejérből

2021.10.28. 07:00

Ismét segítik a civileket Dél-Fejérben

Dél-Fejér tizenkilenc településének 32 civil szervezete részesült támogatásban a Magyar falu program falusi civil szervezetek számára kiírt pályázatának köszönhetően. Így már több mint 200 millió forint összegben részesülnek az érintettek.

Déri Brenda

A Magyar falu programon belül a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. látja el a pályázatok lebonyolításával kapcsolatos feladatokat, köztük azt is, amely a civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatását érinti. Ezen új programelem lényege, hogy a kormány figyelmet fordít a megfelelő helyi ismeretekkel, kötődéssel rendelkező, kis településeken működő, értékteremtő civil szervezetek támogatására – olvasható az alapkezelő internetes portálján.

Kenyér József, a horgászegyesület elnöke Seregélyesen. A pályázaton elnyert összegből egy új, fedett pihenőt szeretnének kialakítani, aminek már látható a beton padozata. Háttérben a már viharvert, tűzmardosta régi épület.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A mostani alkalmat megelőzően is számos Fejér megyei település civil szervezete nyert pályázatot, azonban Varga Gábor országgyűlési képviselő internetes bejegyzéséből kiderült, hogy a déli régióban újabb 19 település jutott anyagi hozzájáruláshoz. Ezek közül kiemelkedik hat, ami a támogatottság mértékét illeti. Baracs községe részéről a Dunaújvárosi Kohász Vadásztársaság 6 millió forint összegű támogatásban részesült, amelyből a vadászházat közösségi térré, falusi szállássá és környezetvédelmi oktatási centrummá alakíthatják.

Képünkön Luncz László horgászik az egyik érintett településen, a seregélyesi horgásztanyán.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szintén 6 millió forintot kapott Előszállás és Sárkeresztúr. Míg előbbi felújíthatja a helyi polgárőrség számára fenntartott ingatlanját, addig utóbbi a lovasegyesületük közösségi tereinek fejlesztését fogja kivitelezni ebből az összegből.

Cece valamivel nagyobb támogatottságnak örvendhet. A településen a Cecéért Egyesület 8 millió forintból kialakíthat egy klubszobát, illetve a cecei polgárőrség térségi polgárőrnapokat rendezhet.

Sárosd nyolc civil szervezetének pályázatát is pozitívan bírálták el
Fotó: Infografika: MW

Őket „előzi” Seregélyes, ahol a kormány 12 millió forintot biztosított gépjárműbeszerzésre és a seregélyesi horgásztanya megújulására.

Sárosdon pedig öt civil szervezet nyert pályázatot, összesen 16 millió forint összegben. Ezt eszköz- és gépjárműbeszerzésre, illetve táborszervezésre fordítják. A nagyközség polgármestere, Dunkl Gergely a következőképp fogalmazott internetes oldalán: – Az idei évben az összes pályázó 8 civil szervezetünk támogatásban részesült a Magyar Falu Program Civil Alapjából, összesen 29,1 millió forint összegben. Ezúttal a tartaléklistán lévő szerveze­teink is megkapták a támogatói döntést pályázatukkal kapcsolatosan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában