Frissen Fejérből

2021.10.21. 14:00

Négy helyen, egy híján húsz csoportban, s egyre több gyermeket nevel a sárbogárdi óvoda

A város önkormányzati képviselői az októberi testületi ülésen elfogadták a Sárbogárdi Zengő Óvoda 2021/2022-es nevelési évre szóló munkatervét.

Majer Tamás

Huszárné Kovács Márta intézményvezető a gyerekek körében, a szülők segítségével megalkotott őszi, tökös dekoráció előt

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Négy telephelyen működik az óvoda. A gyerekek száma folyamatosan nő. Az elmúlt években kétszer hajtottunk végre bővítést úgy, hogy épületen belül átszerveztünk, átépítettünk, és létrejött egy-egy új csoport – mondta lapunknak Sükösd Tamás polgármester. – A következő fejlesztés hozzáépítés lesz, ha lesz rá pályázat – tette hozzá.

Nos, a város honlapján elérhető vaskos dokumentum, amely Huszárné Kovács Márta intézményvezető nevéhez köthető, számos lényeges dolgot tartalmaz. Ebbe tekintünk egy kicsit bele. A feladatokról szólva kiemeli a munkaterv, hogy egységes színvonalú nevelés szükségeltetik az óvoda mind­egyik működési helyén, s azt is, hogy hangsúlyos szerepet kell kapjon az óvodai és a családi nevelés összhangjának erősítése. Ezek közös rendezvényeken, nyílt napok, fogadóórák, beszélgetések révén valósíthatók meg.

A tehetséggondozás mellett a felzárkóztatásra is ügyelnek. A különböző foglalkozásokon túl az úgynevezett szabadjáték tevékenység érvényesülése mellett is hitet tesznek. Ám nem minden játék! – Kapjon hangsúlyos szerepet a gyermekek óvodai életében a munka jellegű tevékenységekre való ösztönzés, a mindennapokban és a jeles zöldnapokhoz kapcsolódóan is – olvasható az anyagban; ennek fontosságát sem lehet vitatni.

– A környezetvédelem és a természetvédelem beépültek az éves tevékenységekbe, óvodáink mindennapjaiba – áll az intézmény úgynevezett Zöld Óvoda munkaközösségének éves munkatervében.

Huszárné Kovács Márta intézményvezető a gyerekek körében, a szülők segítségével megalkotott őszi, tökös dekoráció előt
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A terv tartalmaz egy helyzetelemzést, amely az óvoda zölderősségeit és zöldgyengeségeit vizsgálja górcső alatt. Az erősségek között sorolják föl a nagy óvodaudvarokat – sokat vannak a gyerekekkel a szabadban –, a székhelyen található madármegfigyelő állomást, a környezetvédelmi tehetséggondozó gyermekcsoportot, a használtelem-gyűjtőt. A székhelyen komposztáló és rovarhotel is működik. A gyengeségek között a vízpazarlást, illetve a szelektív hulladékgyűjtő hiányát, egyes nem újrahasznosítható eszközök – műanyag, nejlon – használatát jegyzik.

A munkaközösség céljai a folyó tanévre nézve a következők. A gyermekek természeti és társadalmi környezethez fűződő pozitív érzelmi viszonyának alakítása, elmélyítése. Az ökomagatartás tudatosítása, formálása a gyermekekben, a szülőkben és az alkalmazottakban egyaránt. Az aktív, gyakorlati tevékenységeken alapuló környezet- és természetvédelmi szemlélet alakítása.

– A legtávolabbi kicsi óvodánk Pusztaegresen található, és van egy kétcsoportos óvodánk Töbörzsökön is. Tag­óvodánk Sárszentmiklóson hét csoporttal működik, és ez a legnagyobb óvodánk itt, a székhelyen. Itt kilenc csoport van – mondta el lapunknak Huszárné Kovács Márta intézményvezető, akivel tehát Sárbogárd központjában, a Mikes közben található székhelyóvodában beszélgettünk. – Összesen a gyerekek létszáma, akik ténylegesen már megkezdték az óvodát, jelenleg 439 fő a négy óvodában. Várunk még előjegyzett gyermekeket is, tehát év közben már elérjük a teljes férőhelylétszámot, ami 462 fő – mondta el a pedagógus.

A fejlesztésekre térve az óvodavezető kifejtette, hogy a székhelyen ideális lenne – a másik mellé – még egy tornaszoba. – A tárgyi feltételeink a jelenlegi létszámhoz adottak, biztosítottak – jelentette ki.

– Nagyon fontos számunkra az, hogy a kisgyermekek, akik ide járnak, jól érezzék magukat, és szeretetteljes környezetben nevelődjenek. Pedagógiai programunk kiemelt területe az egészséges életmódra és a fenntarthatóságra nevelés, és mindemellett sajátos nevelési igényű gyermekekkel is foglalkozunk, tehát az inkluzív nevelés és a tehetséggondozás az, ami még központi eleme a pedagógiai programunknak. Működnek tehetségműhelyeink, már 11 műhelyünk van – mondta még el Huszárné Kovács Márta; tehát a tehetségígéretes gyermekekkel is foglalkoznak, és azokkal a gyermekekkel is, akiknek gyógypedagógiai ellátásra van szükségük.

Jelenleg 34 óvodapedagógus dolgozik az óvoda 4 helyén, a 19 csoportban, 39 főre lenne szükségük, ez azt is jelenti, hogy van 5 betöltetlen álláshelyük. Jelenleg felmentési idejét tölti 3 nyugdíjba vonuló óvónő. Várnak tehát új pedagógusokat. Addig is átszervezésekkel, gyermekfelügyelettel hidalják át a helyzetet. Természetesen a dajkák és a pedagógiai asszisztensek is segítik a munkát, a nevelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában