Frissen Fejérből

2021.10.07. 14:00

Hídépítés a Nádor-csatornán!

Amint már beszámoltunk róla: a 7-es főút Szabadbattyán belterületi részén a Nádor-csatorna felett új, közös közúti és kerékpáros híd épül. A lakossági észrevételeket, kérdéseket első körben az önkormányzat gyűjtötte ­össze, és eljuttatta a kivite­lező, a ReAszfalt Kft. részére.

V. Varga József

Tájkép csata, a munkálatok közben – már a Malomcsatornánál is „fúrnak-faragnak” a gépekkel a munkások

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Számos olvasónk az elkerülő szakasz, az egysávú ideiglenes híd anomáliáiról jelezte szerkesztőségünknek véleményét. Többen felvetették: Emmarózán hogyan állnak a kisajátításokkal? Kerítést, épületet kell elbontani? A Pokol Pince étterem egy részét is lebontják? Miért nem a másik oldalon megy a nyomvonal? A hídbontás és hídépítés kapcsán sokan a forgalomtorlódás miatt, a balesetveszély miatt aggódnak. A 7-es főútról a Lajostelepi útra való rákanyarodás balesetveszélyes. Sokan nem veszik figyelembe a 30-as táblát. A Cifrakertben az ős­platános egy részét is kivágják? Egyik oldalról a másik oldalra ide-oda csalinkázik a kerékpárút. Hogyan kapcsolódik a kerékpárút a már korábban elkészült kerékpáros pihenőhöz? A Malom utcai lakók a kivágott sövény miatt protestálnak.

A hídbontással és hídépítéssel érintett szakaszon szeptember 21-étől egészen 2022 április végéig megváltozott a forgalmi rend.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kíváncsiskodásunkra a NIF Zrt. kommunikációs titkársága válaszolt (a ReAszfalt még nem reagált megkeresésünkre):

A kerékpáros útvonal Szabadbattyán területén Székesfehérvár irányából érkezve Emmarózán a 7-es főútvonal nyugati oldalán halad új önálló kerékpárútként. Az itt lakók számára közvetlen elérhetőséget biztosítva a kerékpárúthoz (a főúton való átkelés nélkül), és javítva a láthatóságot a főútra gépjárművel való felhajtás során. Emmaróza és a település központi belterülete közötti külterületi szakaszon, ugyanezen az oldalon maradva éri el a nagyközséget. A településen a főút Nádor-csatorna feletti régi hídját elbontották, az újjáépített közúti híd nyugati oldalán egy konzollemezzel bővül a korábbi hídhoz képest, ami a kerékpárutat vezeti át a vízfolyás felett.

A Nádor-csatorna és a Malomcsatorna között az út a Cifrakert szélén halad, szorosan a főút töltése mellett. A kialakítás itt bozót- és cserjeirtással, minimális fakivágással járt, érdemben az ősplatánost nem érinti. A Malomcsatorna felett új önálló kerékpáros híd épül, majd a kerékpárút a katolikus templom mögött vezet fel a Csíkvár tér felé. A Kula térnél lévő pihenőt a főúton kiépülő átvezetésen keresztül lehet majd megközelíteni. A kerékpáros útvonal az Árpád utcán vezet tovább kerékpárosnyom kijelölésével a főútig, majd annak keleti oldalára tér át. Innen ismét önálló kerékpárútként épül ki, így hagyja el a belterületet, és a főút keleti oldalán maradva halad Kőszárhegy határáig.

Tájkép csata, a munkálatok közben – már a Malomcsatornánál is „fúrnak-faragnak” a gépekkel a munkások
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy a helyszínen is nyomon követhető, folynak a földmunkák, a hídépítések előkészítő munkái, helyenként már egyes szakaszokon a szegélyek is elkészültek. Az ingatlanokat érintő kerítésáthelyezések jórészt lezajlottak, kisebb melléképületek áthelyezésére is sor került.

A Nádor-csatorna új hídjának építése alatt a 7-es számú főút forgalmának biztosítására ideiglenes terelőút épült ki a műszaki lehetőségek korlátai miatt (településrészeket ellátó közművezetékek és létesítmények) egysávos hídprovizóriummal. Az ideiglenes forgalomterelés egyelőre a vártnál kisebb fennakadásokat okoz. A terelőút használata során a megváltozott forgalmi rend miatt kiemelt fontosságú a közúti közlekedés szabályainak betartása és a fokozott figyelemmel való közlekedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában