Frissen Fejérből

2021.10.20. 18:33

Hetvenéves olimpiai emlékmű készül Fehérváron

Székesfehérváron lesz az 1952-es olimpia magyar hőseinek emléket állító műalkotás. A Bregyó mögötti olimpiai parkban kap helyet Melocco Miklós alkotása.

Németh Krisztián

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Kű Lajos nevével fémjelzett kezdeményezés új szakaszba lépett. A Videoton és a Ferencváros egykori játékosának, az Aranycsapat alapítvány elnökének régi vágya, hogy mementót állítson a helsinki olimpián szerzett tizenhat magyar aranyéremnek, amely egy rendkívül sötét korszakban emelte az akkor megfojtásra ítéltetett magyar nemzet fényét.

A leendő emlékhelyet az ötletgazda mellett Melocco Miklós szobrászművész is megtekintette, aki süttői márványból faragja majd ki azt a könyvet ábrázoló alkotást, amely a hősök nevét hirdeti az örökkévalóságnak. Az avatóünnepségre Tolcsvay Béla zenés, szöveges in­dulóval készül, Döbrentei Kornél pedig ódát ír.

Melocco Miklós a márványkönyv ötlete feleségétől származik. Kű Lajos szerint példaképeket kell állítani az ifjúság elé, megmutatni, hogy ők a kommunista terror mindennapjai mellett is képesek voltak győzni és maguk mögé utasítani a fél világot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában