Frissen Fejérből

2021.10.31. 15:40

Végül megugrott a lagzis költség – Mit tehet egy fehérvári pár, ha túlszámlázták a fogyasztást?

Az ifjú párok boldogságát az esküvő után olykor beárnyékolja a lakodalom tervezettnél magasabb költsége. Egy panaszos ügy kapcsán kértünk tanácsokat a fogyasztóvédőktől.

Bokros Judit

A lakodalmat szervezők a menü, az italfogyasztás minden előre meghatározható részletében állapodjanak meg

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap-archív

Egy székesfehérvári, nemrég házasodott pár mesélte el történetét egy vendéglátóhely kapcsán. Előzetesen megegyeztek a felszolgált ételekben, azok árában, valamint italok tekintetében is megbeszélték, miből milyen mennyiséget kérnek. Így számoltak nekik előzetesen 456 ezer 750 forint végösszeget, amelyből az ételek összesen 246 ezer 750 forintot tettek ki a pluszban rendelt hidegtállal együtt. A fennmaradó összegből kellett volna kijönnie az italfogyasztásnak a kalkulált árakkal, ami így 210 ezer forint, ám az végül önmagában lett 429 ezer 300 forint – mesélte a friss feleség, aki a lakodalom utáni délelőtt rendezte a számlát. Hirtelen nem is tűnt fel neki annyira a különbség, ám később utánaszámolva, egyeztetve a korábban kapott ajánlatokkal, már igen magasnak találta az italért felszámolt összeget. Legalább 200 ezer forinttal többe került nekik a teljes fogyasztás. Amikor ezt szóvá tette, nem kapott értékelhető magyarázatot, ahogyan egyébként tételes számlát sem – állította a hölgy.

A panaszos kockás papírra felírt rendeléssel és elszámolással próbálja bizonyítani igazát, mert részletes számla, előzetes hivatalos szerződés nem készült. Úgy gondolta, hogy a szolgáltató tartja magát ahhoz, amiben megállapodtak. Nagyon furcsállja például, miként kerülhetett négy üveg nem túl extra whisky 96 ezer forintba. Igaz, az előzetes rendelést igazoló papíron csak az italok mennyisége van feltüntetve, néhány esetben a márka is, ám konkrét ár nincs – mondták.

A panaszos pár utólag csak azt szeretné, hogy esetükből mások okuljanak.

Előzetesen csak becsülni lehet

Megkérdeztük a vendéglátóhely tulajdonosát, aki arra hivatkozott: a beszállítói árak miatt lettek drágábbak az italok. Szerinte előzetesen csak megbecsülni lehet az árakat, azt egyik szolgáltató sem tudja pontosan, hogy a lakodalomra mennyiért tudja beszerezni a rendelt italokat. Az ételek áránál lehet csak pontos összeget mondani.

Lapunk a fogyasztóvédelmi hatóságtól kért véleményt, illetve tanácsot. Mint megtudtuk: hasonló panasszal nem fordultak még a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz.

– Utólag, amennyiben már kifizették a vitatott összeget és abból visszatérítési igény van, mert azt a fogyasztók nem tartják jogosnak, akkor a bírósághoz vagy a békéltető testülethez fordulhatnak – tudtuk meg.

A lakodalmat szervezők a menü, az italfogyasztás minden előre meghatározható részletében állapodjanak meg
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap-archív

Jelen ügyről elmondható, hogy a szerződéses feltételeket a szerződő feleknek kell a szerződésben rögzíteni. Amennyiben lényeges feltételben nem állapodtak meg (ez esetben az igényelt italok fajtájáról-márkájáról, áráról), az nem a vendéglős szabálytalansága, hanem a szerződés hiányos tartalma, amiért mindkét fél felelős.

Mindkét szerződő fél érdeke, hogy a szerződés pontosan rögzítse annak tartalmát, a szolgáltatásokat és ellenszolgáltatásokat, lehetőleg írásban. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény nem írja elő ilyen jellegű szerződésekre az írásbeli formát, de a szerződés tartalmának utólagos bizonyítása nehézségekbe ütközhet, ha csak szóban állapodnak meg a felek.

Nem elég a kockás papír

A valós fogyasztást vita esetén a szolgáltatást nyújtónak kell bizonyítania, ezt azonban megteheti úgy is, hogy például az alkalmazottai tanúskodnak erről. A vállalkozás a felszámított tételekről számlát köteles kiállítani, és átadni a fogyasztónak, azaz nem elegendő kockás papíron közölni a fizetendő összeget. Abban a kérdésben, hogy a számlának milyen részletesen kell tartalmaznia a felszámított árut, az adóhatóság rendelkezik hatáskörrel.

Amennyiben egyéb bizonyíték nincsen a megrendelésről, illetve a teljesített szolgáltatásról, abban az esetben a kapott számlával, illetve tanúvallomásokkal tudják bizonyítani az igazukat.

Kiemelten fontos, hogy a hasonló események megszervezésekor a szerződés tartalmát rögzítsék részletesen, írásban, szerepeljen benne, hogy milyen ételeket és italokat igényelnek, az italok milyen fajtájúak, és egyenként mennyibe kerülnek. A szerződéskötéskor jelezzék, hogy tételes számlát igényelnek. A rendezvény alatt lehetőleg ellenőrizze valaki a pár megbízásából, hogy ténylegesen milyen és mennyi ételt, italt szolgálnak fel. Ha kevesebb vagy több, vagy más fajta, mint amit a szerződésben rögzítettek, azonnal jelezzék a reklamációt – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában