Frissen Fejérből

2021.10.05. 14:00

Egy halálos baleset margójára – Vajon kiépülnek a hiányzó gyorsítósávok a Szent Flórián körúton?

Egy szeptemberi halálos baleset okán vetettük fel a kérdést: kiépülnek-e a még hiányzó gyorsítósávok a Szent Flórián körúton?

Házi Péter

A tragikus baleset mementója az elkerülő úton

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Amint arról beszámoltunk, szeptember 9-én délután a 7-es számú főút Székesfehérvárt elkerülő szakaszán, a Szent Flórián körúton öt személygépkocsi ütközött össze. A baleset során egy 21 éves gyönki férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, további hat személy

pedig megsérült. Azt egyelőre nem tudni, ki volt a hibás, de az arra gyakran autózók tudják, hogy a 81-es út és a városi elkerülő út ezen csomópontjában csak egyetlen irányban építették meg a gyorsítósávot a felüljárón: ha az ember a 81-es útról akar Csór irányába menni. Minden más irányban egy stoptábla próbálja megállásra bírni a felüljáróra felhajtó autóst. A gond csak az, hogy ezt sajnos sokan nem veszik észre. Vagy éppen figyelmen kívül hagyják. Lesz-e változás? halálos baleset

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője, Pécsi Norbert Sándor írásban válaszolt a Fejér Megyei Hírlap kérdésére, miszerint van-e tervben az elkerülő úti felüljárón gyorsítósáv kialakítása a másik, Velencei-tó felé vezető irány számára? A válasz szerint a 7-81-es főutak különszintű csomópontja 1984–85-ben épült meg, azóta a gyorsítósávokat részben sikerült kiépíteni, részben pedig a stoptáblák jelzik, hogy másként kell közlekedniük a járművezetőknek.

A tragikus baleset mementója az elkerülő úton
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A csomópontban 2015-ben épült ki a felüljáró alatti jelenlegi csomóponti elrendezés, a Horgász dűlő balra kanyarodó sávja, a 81-es főúti gyorsítósáv Mór irányába (a felüljáró alatti szakasztól indul), valamint a Mór–Új Csóri úti gyorsítósáv 325 méter hosszon. Ez az irány a legnagyobb forgalmú, hiszen a 81-es főút és az M7-es autópálya forgalmát összekötő irány halad itt át.

A Székesfehérvár belváros–Szent Flórián körúti irány pedig a legkisebb forgalmú irány. A válaszból számunkra úgy tűnik, rövid távon nincs tervben a Móri útról és a 81-es útról a Velencei-tó irányába felhajtó részen gyorsító sáv kialakítása. Információink szer int ugyanakkor a távlati tervek között szerepel egy körforgalom megépítése a Móri úton, ami megváltoztathatja majd a különszintű csomópont kialakítását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában