Frissen Fejérből

2021.10.30. 13:00

Demján Sándorra emlékeztek Sárszentmihályon

Demján Sándor úgy vonul be a magyar történelembe, mint egykor Széchenyi István – vélekedett a Főnökről (munkatársai nevezték így) pályatársa, Brückner István. Előrelátó, koncepciódús és jövőépítő vezető, vállalkozó volt – gondolattal és egyszersmind cselekedettel. Hihetetlen volt az a légkör, ami őt körülvette. A hőskor, a legendás évek markáns egyéniségeként messze megelőzte a korát: a pénzcsinálás újdonságával, gazdasági és politikai bátorságával.

V. Varga József

20211029 Sárszentmihály, Demján Sándor szobor koszorúzása. Demjén Sándorné özvegye. Masterplast. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Demján Sándorra emlékeztek abból az alkalomból, hogy egy éve parkot neveztek el róla, és szobrot avattak Sárszentmihály kapujában.

– Lenyűgöző pályafutásának első önálló vezetői állását a településen töltötte be. Az egykori Gorsium ÁFÉSZ sikereinek pedig – reményeim szerint – méltó követője a cégünk. Ezért határoztuk el, hogy az első igazán nagy Demján-alkotás helyszínén szoborral tisztelgünk emléke, munkássága előtt – fogalmazta meg Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke.

A frissen alakult Gorsium Emlékbizottság hívó szavára, a szoboravatás egyéves évfordulójára gyűltek össze az egykori áfészosok a településen. Az egész alakos szobornál – a kompozíció Kocsis Balázs szobrászművész alkotása – Demján Sándor özvegye, Lídia asszony, Pahola Géza, az emlékbizottság elnöke és a házigazdák nevében Tibor Dávid koszorúzott.

A szoboravatás egyéves évfordulójára gyűltek össze az egykori ÁFÉSZ-osok a településen Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A koszorúzást megelőzően egy rövidfilmet is levetítettek, melyet a Főnök tíz esztendeje, a Corvinus Egyetem 300 hallgatója előtt tartott előadásából állítottak össze. Demján Sándor a világ üzleti szempontú jelenéről és jövőjéről pontos korképet (kórképet) vetített előre. Tehetséges jósnak bizonyult.

Az emlékdélután fehérasztal mellett folytatódott, az egykori munkatársak kötetlen beszélgetésével, múltidézéssel, a Főnök alakjának felelevenítésével. Szóba került egyebek mellett, hogy a múlt év tavaszán Pahola Géza a következőkkel fordult a krónikás felé: – Találkozzunk a Pokolban! Így esett a randevú helyszíne a szabadbattyáni étteremre, ahol a már említett Brückner István és Pahola Géza, no meg a tulajdonos Tolnai László órákon át mesélt Demján Sándor mindennapjairól.

Tibor Dávid (b), Demján Lídia és Pahola Géza koszorúzott Sárszentmihályon Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mondhatjuk talán, amint az orosz írók Gogol (a kijelentést, „Mindannyian Gogol köpönyegéből bújtunk elő” Dosztojevszkijnek tulajdonítják), úgy az egykori áfészes munkatársak, pályatársak – egy máig meghatározó kereskedő és vendéglátós generáció tagjai – valamennyien Demján Sándor köpönyegéből bújtak elő.

Az emlékek nyomán azután könyv született – a címe: Demján Sándor Aki nyitott a lehetőségekre –, a mecénás Tibor Dávid elkötelezett bábáskodása mellett.

– A visszaemlékezések, a történetek, az anekdoták által szeretnénk bemutatni a szakembert, a vezetőt, a szívjó egyéniséget, és a személyes emlékek során megidézni az alakját úgy, ahogy a szívünkben, a lelkünkben él – hangsúlyozta már a legelején Brückner István.

Idézhető ikon; Diadalív helyett; Zűrzavar kora; Időkapszula; Egy irányba úton és útközben; A sikert kódolta belénk; A határokat feszegette; Anyarozs a sárvízi malomban; A Pokol Pince lovai; Bűnbeesés friss kenyérrel – villannak elő sorban az egyes fejezetcímek. És tovább: Szép emlékek szilánkjai; Katim, öltözz fel szépen!; A Csóri Csuka csodája; Életem sorvezetője; Slusszkulcs és szívlapát; A „csíkvári disznótoros”; Nyuszkó nyereménye; Megtaláltalak; Hajlíthatatlanul; A szobrászművész szikrája…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában