nem maradunk savanyúvíz nélkül

2021.10.06. 11:30

Kiapadhatatlan forrás a Csitáry-kút

A Csitáry-kút vezetékrendszere és maga a kút is megújul, így a jövőben is biztosított lesz a messzi földön híres savanyúvíz vételi lehetősége. A felújítás miértjeiről és részleteiről Bozai István városgondnokot kérdeztük.

Héjj Vivien

Kevésbé szép, de használható – így néz ki jelenleg a Csitáry-kút

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mindennapos látvány, hogy helybéliek és távolabbról érkezők, fiatalok és idősebbek állják körbe a Rózsaliget híres-neves kútját. Vannak, akik műanyag palackokkal érkeznek, míg mások kisebb kannákban gyűjtik a szüntelenül csorgó savanyúvizet.

A víz savanyú íze, de főként magas ásványianyag-tartalma miatt örvend érthetően nagy népszerűségnek. A különleges színű és ízű víz egyebek mellett káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és fluoridot is tartalmaz. A forrásvíz egyesek szerint leginkább a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen hatásos. Emellett fogyasztása segíthet az epe- és gyomorpanaszok enyhítésében. Kalciumtartalma miatt a csontritkulás megelőzéséhez is hozzájárulhat.

A különleges forrásvíz történetéről így írt a Fejér Megyei Hírlap 1986-ban: „A két világháború között több helyütt kerestek meleg vizet Székesfehérváron. Az ezerméteres fúrások azonban mindannyiszor eredménytelenek voltak. Aki keres, mégiscsak talál valamit, ha nem is meleg vizet, de savanyúvizet.”

Bárdosi László is rendszeresen vételezi innen a vizet.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

A százötven-kétszáz méteres mélységből három helyen is savanyúvíz tört fel a városban. Ezek közül ma már – írtuk ezt 35 évvel ezelőtt – csak a Csitáry-kút múködik. A kút helyét a kor neves szakembere, Pávai Vajna tűzte ki 1936-ban. A 160 méter alatt megbúvó rendkívül kemény kőzetek miatt a fúrását a legnehezebbek között tartja számon a hidro­geológiai szakirodalom.

Ezúttal újabb mérföldkőhöz érkezett a Csitáry-kút története. A kút három éve megállás nélkül működő szivattyúját kicserélte ugyan a városgondnokság; annak rendje és módja szerint újra megfelelő nyomással tört felszínre a víz, azonban a kút alatti vascsőhálózat annyira elkorrodálódott, hogy át is lyukadt, aminek következtében a kút alatt elfolyt a víz, egyenesen a Varga-csatornába.

Kevésbé szép, de használható – így néz ki jelenleg a Csitáry-kút
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Azt vettük észre, hogy lecsökkent a víz nyomása, nem folyt rendesen – kezdte Bozai István városgondnok. – Kicseréltük a szivattyút, majd rájöttünk, hogy még mindig nem tökéletes a dolog. Kiderült, hogy maga a följövő vezeték is elkorrodált, így azt is cserélnünk kell, ezzel együtt pedig magát a kútszerkezetet is kicseréljük, hiszen nagyon elhanyagolt már, megette az agresszív savanyúvíz ezt a mészkőből készült kútfejet.

A felújításon Nyakas Pál kőfaragó mester dolgozik. Jelenleg a műhelyben végezhető munkálatok időszakában vagyunk, ez nagyjából további három hetet vesz igénybe. Ezt követően körülbelül még egy hétbe telik a kút kihelyezése, ami után elkezdődhetnek a gépészeti munkálatok és a csővezetékek cseréje. Természetesen ez idő alatt sem maradnak ásványi anyagban dús víz nélkül a fehérváriak és a környékbeliek, ugyanis ideiglenes kútfej biztosítja a folyamatos vízvételi lehetőséget. Hogy elfogy-e a víz? Attól nem kell félni, a vízellátás bőséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában