Frissen Fejérből

2021.10.10. 13:46

Aki időt nyer, az életet nyer! – A nők egészségét helyezték előtérbe Fehérváron

Nap a nőkért elnevezéssel rendeztek tematikus női egészségnapot szombaton. A Család- és Nővédelmi Központba nőgyógyászati szűrésekre várták a hölgyeket, 10 óra után pedig az Országalmától indult a rózsaszín séta.

Héjj Vivien

20211009 Székesfehérvár, Nap a nőkért felvonulás, séta, szűrővizsgálat. Cser-Palkovics, Östör Annamária, Kovács Szilvia, Krisztián Erika, Halom Borbála, Szántó István. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Család-és Nővédelmi Közpotban meghirdetett szűrővizsgálatok kapcsán Bácskai József, a Család- és Nővédelmi Központ főorvosa elmondta, egyre többen jelentkeznek szűrésekre, ami azt mutatja, a hölgyek egy része nagyon is felelősségteljes a vizsgálatokat illetően.

– Elsődlegesen a mai napon a méhnyakrák szűrésre koncentrálunk, a női nemi szervek daganatait próbáljuk időben, még tünetmentes állapotban kiszűrni – tette hozzá a főorvos. Kiemelte, a méhnyakrák előfordulása általában az 50 év alattiakat érinti, a menopauza után már inkább a méhnyálkahártya és a petefészek eltéréseire kell koncentrálni.

A tavalyi kihagyás után ismét megrendezték a mellrák elleni figyelemfelhívó sétát. A résztvevők rózsaszín kitűzőkkel és lufikkal indultak útnak a Városház térről. A megnyitón Östör Annamária egészségügyi tanácsnok arról beszélt, az első séták után rendkívüli hatást értek el, évekig kiemelkedően magas volt a szűréseken való részvétel.

Az eseményt Kovács Szilvia, a Fehérvár Televízió szerkesztő-riportere, a Mellrákinfó Egyesület Fejér megyei képviselője vezette, aki évekkel ezelőtt sikerrel vette a mellrák elleni harcot, felgyógyult a betegségből.

 

– Szeretjük a hölgyeket, és nagyon sokkal tartozunk nekik. A szeretet mellett odafigyeléssel, gondoskodással és támogatással is, ha arra szükség van. Az elmúlt másfél év járványhelyzete azt is eredményezte, hogy sok szűrővizsgálat elmaradt, így ez az ügy talán most még fontosabb, mint két évvel ezelőtt – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester.

A program megnyitóján Krisztián Erika megyei tisztifőorvos arról beszélt, a mellrák elleni küzdelem az év minden napján fontos. A szűrés által még kezdeti stádiumban, a tünetek megjelenése előtt felfedezhető a daganat, ami esélyt ad a teljes gyógyulásra. Kiemelte, ne csak akkor gondoljunk az egészségünkre, amikor már megrendült, hanem akkor is, amikor még teljes egészségben felfedezhetjük a később nagyon komolyra forduló betegségeket. Mint mondta, békeidőben sajnos 100 hölgyből kevesebb mint 40 megy el a szűrővizsgálatra.

Halom Borbála a Mellrákinfó Egyesület országos vezetője 2012-ben maga is mellrákkal küzdött. Vallja, aki időt nyer, az életet nyer – aki időben elmegy orvoshoz, az túlélheti a betegséget. Mint mondta, mi vagyunk felelősek magunkért!

Szántó István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Onkológiai Osztályának osztályvezető főorvosa úgy fogalmazott, higgyünk magunkban és abban, hogy ha egy kicsi jót csinálunk a világban, azzal is nagyon sokat tudunk változtatni. Legyünk jóhiszeműek, próbáljunk meg segíteni, és lassan-lassan jobb lesz a helyzet.

Az Országalma melletti sátrakban szakemberektől kaphattak tanácsot az érdeklődők a mell önvizsgálatáról, a mammográfiáról, és akár a szűrésre is bejelentkezhettek. A megnyitó után a rózsaszín séta a Városház tér – Ady Endre utca – Liszt Ferenc utca útvonalon zajlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában