Frissen Fejérből

2021.10.29. 11:30

Bázisállomás a szomszédságban – Már elkezdték a nádasdladányi torony építését

Ha nincs internet, az a baj. Ha van, akkor az. Ugyanígy van a mobiltelefon „áldásaival” is. Amint a Bëlga együttes immár klasszikus opuszával daloltad egykor: „Ha túlfőzöm a tésztát, az a baj De ha kicsit nyers a közepe, az a baj.”

V. Varga József

Megkezdődött a munka: a Telenor egy 40 méteres adótornyot épít a focipálya mögött

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Időről időre felforrósodnak a kedélyek egy-egy adótorony építése kapcsán. Mint legutóbb megyénkben, nevezetesen Nádasdladányban is. A Telenor egy 40 méteres adótornyot épít a focipálya mögött, lakott területen – így kezdődött a panaszügy, majd aláírásgyűjtéssel és lakossági fórummal folytatódott.

Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a torony sugárzása egészségügyi kockázatot jelent – állítják számosan. A torony megépítése elleni petíciót 641-en írták alá. A szakma elfogult, a magyar szabványok megengedők, a rádiófrekvenciás sugárzás élet­ellenes – így summázható a bázisállomás-építés ellenzőinek álláspontja.

Nádasdladányban évek óta jelentős gond, hogy nincs megfelelő mobiltelefon- és internet-elérhetőség. Az önkormányzat a megoldást a jobb lefedettség és a nagy sebességű internethálózat-ellátás biztosításában, azaz átjátszó építésében látja.

Milyen szabályok vonatkoznak az adótornyok telepítésére?

– erről kérdezősködtünk az illetékes hatóságtól.

Mivel a szóban forgó településen nincs megfelelő mobiltelefon- és internetellátás, e hátrányos helyzet orvoslására telepíti a Telenor Magyarország Zrt. az adótornyot, kiemelt beruházás keretében, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által kiadott építési engedély és jóváhagyott tervdokumentáció alapján – kaptuk a hivatalos választ a hírközlési hatóság kommunikációs igazgatóságától.

Megkezdődött a munka: a Telenor egy 40 méteres adótornyot épít a focipálya mögött
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A bázisállomások telepítése előtt – leggyakrabban a szolgáltatók megbízása alapján – független, erre akkreditált laboratórium vagy intézmény az aktuális adatok alapján kiszámítja, üzembe helyezéskor pedig méréssel ellenőrzi az állomás működését és a rádióhullámok határértékeinek betartását. Az egészségügyi határértékeket a 0 Hz–300 GHz közötti frekvenciatartományú elektromos, mágneses és elektromágneses terek lakosságra vonatkozó egészségügyi határértékeiről szóló rendelet melléklete határozza meg. E határértékek betartását a sugár-egészségügyi feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalok méréssel ellenőrzik, amelyekben a hírközlési hatóság is közreműködik – tudtuk meg.

Veszélyes a sugárzás az emberi egészségre?

– kíváncsiskodtunk tovább.

Az adótornyok elektromágneses sugárzása nem veszélyes az egészségre – a kapott válasz lényege így foglalható össze. Az elektromos eszközök – legyen szó nemcsak adótornyokról, de például mobiltelefonokról, televíziókészülékekről, mikrohullámú sütőről is – általában elektromágneses sugárzást bocsátanak ki magukból, köznapi nevén elektroszmogot termelnek. A hírközlési hatóság szakemberei folyamatosan mérik, hogy hol mekkora a sugárzás, sőt az állampolgárok célzottan is kérhetik, hogy megmérjék lakásukban az elektroszmogot (http://nmhh.hu/szakmai-erdekeltek/hirkozles-felugyelet/elektroszmog).

A kibocsátott elektromágneses sugárzás ellenőrzésére 66 fixen telepített mérőállomást és 33 hordozható szondát használnak, amelyeket a lakóépületekre és a lakásokba is el lehet helyezni. A szakemberek 2010 és 2020 között több mint 7400 mérést végeztek el lakóépületek, iskolák, adótornyok közelében. A mérések közül egy sem mutatott az egészségügyi határértéken felüli adatot, és nem adott okot további intézkedésre, sőt a bázisállomások környezetében mért rádiófrekvenciás elektromágneses tér intenzitása nagyságrenddel a megengedhető határérték alatt volt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága válaszában azt is hangsúlyozta, hogy az antennákat – más néven adótornyokat, bázisállomásokat – elsősorban a sűrűn lakott területekre kell telepíteni, mert itt az előfizetők száma, illetve a mobilhasználat időtartama folyamatosan növekszik, amivel párhuzamosan növelni kell a hálózat kapacitását is. Ezt az antennák sűrűbb elhelyezésével lehet megoldani.

A bázisállomások vízszintesen, az autók fényszóróihoz hasonlóan bocsátanak ki rádió­hullámokat, tehát nagyon kevés energia jut az antenna alatti területre. Ebből adódik, hogy közvetlenül az antenna alatti területeken az elektromágneses tér intenzitása rendkívül csekély, és az a távolsággal négyzetes arányban csökken. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) egyértelmű állásfoglalása is megerősíti, hogy a bázisállomások lakosságot érintő elektromágneses hatása elhanyagolható, azok miatt egészségkárosodással nem kell számolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában