Frissen Fejérből

2021.10.02. 07:02

A zene ünnepén adták át a Fricsay Richárd Zenei Díjat

Az október 1-jei zenei világnapon megtelt a városháza díszterme – ám a műsort otthonról is lehetett követni.

Bokros Judit

A műsorban a Kodály Zoltán Gimnázium Leánykara is fellépett, Feke Mariann vezetésével

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezúttal rendhagyóbb módon valósult meg az ünnepség, amely élőben a díszteremben zajlott, online pedig két csatornán is lehetett nézni. A város gyermekkórusai például csak az éterben kapcsolódtak be az eseménybe, a helyszínen nem voltak jelen. Mindezt a járványügyi helyzettel együtt járó korlátozások indokolták.

Jelen volt azonban több zenekar és kórus, így a főszervező Alba Regia Szimfonikus Zenekar is.

A díjat idén Cser-Palkovics András polgármestertől Magyarné Tima Zsuzsanna vehette át, aki egyebek mellett a Zenede Bábszínház kitalálója is.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A gála elején Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt, aki egyebek mellett a kultúra, a kulturális élet, azon belül a zene közösségformáló erejéről beszélt. Később Vargha Tamás országgyűlési képviselő osztotta meg zene világnapi gondolatait. Ezután, műsorszámok közepette adták át a Fricsay-díjat.

Az elismerést adományozó önkormányzat meghatározása szerint: a Fricsay Richárd Zenei Díj a Székesfehérvár zenei életében több éven keresztül kifejtett kiemelkedő zenei munkásságával maradandót alkotó székesfehérvári zenetanárnak, karnagynak, zenei előadóművésznek, együttesnek, közösségnek adományozható.

A műsorban a Kodály Zoltán Gimnázium Leánykara is fellépett, Feke Mariann vezetésével
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A díjat ezúttal a tavaly nyugdíjba vonult Magyarné Tima Zsuzsanna kapta, aki több mint három évtizeden át tanított a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában. Szolfézstanárként és igazgatóhelyettesként jelentős szerepet vállalt a zeneművészeti szakgimnázium megalapításának előkészítésében. Az óvodáskorú gyermekek zenei nevelésének támogatására létrehozta a Zenede Bábszínházat, amelynek foglalkozásain a gyerekek játékos körülmények között ismerkedhettek a hangszerekkel és a zeneművekkel. Az ő nevéhez fűződik az Egy szem gyümölcs című jótékonysági hangversenysorozat megszervezése állami gondozásban élő gyermekek részére. A Zenei Nevelésért Alapítvány kuratóriumi tagjaként tevékenykedett a szervezet megalakulásától 2020-ig.

A közönség vastapssal jutalmazta a díjazottat, majd meglepetésként a Musicolore Énekegyüttes adott elő több dalt, és más fellépők is következtek.

A gála után, külön teremben a szimfonikus zenekar igazgatója, Ruff Tamás és a karmester, Dobszay Péter, valamint Cser-Palkovics András köszöntötte a kórusvezetőket, a zenekar számára pedig átadtak egy, Daróci Bárdos Tamás zeneművéhez készült kottagrafikát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában