Frissen Fejérből

2021.10.29. 07:00

A tervek készen állnak az intermodális csomópont kivitelezéséhez

Ezúttal a 4. számú választókörzetben tartottak lakossági fórumot, melynek keretében a NIF Zrt. képviselői bemutatták az érdeklődőknek az intermodális csomópont terveit.

Héjj Vivien

Az intermodális központ egyes részleteit András Erik projektvezető ismertette

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A fórum kezdete előtt Cser-Palkovics András polgármester bejelentette, az önkormányzat kész megvásárolni a Garas udvarnak, majd később a Vesztegzárnak helyet adó, jelenleg magántulajdonban lévő területet. A mintegy 3500 négyzetméteres, két helyrajzi számon lévő telek vételára 239 millió forint plusz áfa. A vásárlás véglegességéről a pénteki közgyűlésen döntenek. A polgármester kiemelte, tereprendezést követően ideiglenes parkolót alakítanak ki a területen. Végleges hasznosításáról néhány év múlva, az intermodális csomópont elkészültekor születhet döntés.

A környék további fejlesztéseiről már a lakossági fórumon tájékozódhattak az érdeklődők. Molnár Tamás, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, a koronavírus miatt csúszott fejlesztések már javában zajlanak vagy hamarosan elkezdődnek: megújul a Deák Ferenc utca belső szervizútja, a három ütemben megvalósuló Béke téri fejlesztések részeként felújítják az Erkel Ferenc utcát, valamint az Erzsébet utca környékét érintő fejlesztések tervezése is megkezdődött.

– Az itteni közlekedési helyzetben biztos, hogy pozitív változást eredményez a déli összekötő út, mely jelenleg is nagy erőkkel épül. Úgy látjuk, jövőre, még a határidő előtt el fog készülni, és át is tudjuk adni a forgalomnak – tette hozzá Cser-Palkovics András. A polgármester elmondta, a kormánydöntés után várhatóan 20 milliárd forintra nő a campusprojektre szánt keret­összeg, melyből több iskola felújítása megvalósulhat. A körzetet érintően a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI homlokzata 500 millió forintból újulhat meg, míg a Vasvári Pál Gimnázium fejlesztése 5 milliárdból, a tornaterem kialakítása pedig további 1 milliárd forintból valósulhat meg.

Az intermodális központ egyes részleteit András Erik projektvezető ismertette
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A lakossági fórum meghatározó témája az intermodális csomópont építése volt. A tervek részleteit a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szakemberei ismertették. A kivitelezés a szerződések megkötése után, várhatóan 2022 közepén kezdődhet és 2025 tavaszán érhet véget.

Elhangzott, a csomópontot a Széchenyi utca felől közelíti majd meg a buszok többsége. A vasútállomás főépületének bejárata előtt közösségi teret hoznak létre, a gimnázium déli oldalán pedig egy háromszintes P+R parkolót alakítanak ki, melyet a Széchenyi és a Kaszap István utca felől lehet megközelíteni. Ebben körülbelül 230 gépkocsi fér el. Ezenkívül épül egy 70 férőhelyes felszíni parkoló, míg az állomás déli oldalán további 150 autónak biztosítanak parkolási lehetőséget. A vasútállomás két oldalán pedig gyalogos útvonalakat és zöld felületeket alakítanak ki, mindkét oldalon kerékpártámaszokkal – összesen nagyjából 600 biciklit tárolhat itt az utazóközönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában