Frissen Fejérből

2021.10.23. 16:00

A parkolófiúknak, a taxisoknak rossz hír az önvezető autó

A Knight Rider című, a nyolcvanas években gyártott amerikai filmsorozat Kitt névre hallgató Pontiac gépkocsija a trükkfelvételek révén képes volt saját magát vezetni.

Majer Tamás

Talmácsi Gábor szerint villamosmérnöki feladat megtervezni, mi kell ahhoz, hogy az önvezető autók érzékeljék egymást

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ez ma már valóság. Arra azonban még várni kell, hogy beszélni, visszabeszélni, sőt még viccelődni is tudjanak az autóink… Kitt ezekre is képes volt.

Nos, Talmácsi Gábor és Németh Tibor a villamosmérnöki szakmában rejlő új lehetőségekről, az önvezető autókról tartott előadást az október 19-én megrendezett pályaorientációs kiállításon a Titkok Házában. Elmondták a felső tagozatos diákoknak, hogy az önvezető autók már köztünk vannak, létezik a technológia.

Talmácsi Gábor szerint villamosmérnöki feladat megtervezni, mi kell ahhoz, hogy az önvezető autók érzékeljék egymást
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Németh Tibor kifejtette, a következő lépés az, hogy a különböző önvezető autók megtanuljanak egymással kommunikálni. Talmácsi Gábor arról beszélt, hogy alapvetően villamosmérnöki feladat kitalálni, megtervezni, mi kell ahhoz – milyen érzékelők, kamerák –, hogy az önvezető autók lássák, érzékeljék egymást. A szakember rámutatott, a különböző okoseszközöket könnyedén hozzá lehet párosítani a járművek fedélzeti számítógépéhez, így kívülről is irányíthatók ezek az autók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában