Frissen Fejérből

2021.10.20. 17:00

A nem túl távoli jövő szakmáival ismerkedhettek meg a diákok a fehérvári Titkok Házában

Szüle­tőben lévő szakmákat bemutató pályaorientációs napot tartottak kedden a Civil Központban található Titkok Házában.

Majer Tamás

A jövőben az emberek helyett majd a robotok robotolnak?

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A felső tagozatos diákoknak nyitott STEAM munkák a jövőben című programot Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a város nevében. Kifejtette, rendkívül fontos, hogy az ember olyan munkát végezzen, ami neki való, amely tevékenységet szívesen űz nap mint nap. A jó munka, illetve a megfelelő továbbtanulási irány megtalálásában segítenek az ilyen és ehhez hasonló rendezvények. Sőt, a Titkok Házában megrendezett eseményen – mint arra később Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke, házigazda rámutatott – a születőben lévő szakmákat mutatták be a felső tagozatos általános iskolás diá­koknak a meghívott szakemberek.

A jövőben az emberek helyett majd a robotok robotolnak?
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Néhány példa a szakmákra, illetve tudásterületekre, amelyekkel megismerkedhettek a diákok: a 3D-nyomtatás sajátosságai, a robotok működése, a mesterséges intelligencia csodája, a drónok felhasználási területei, a videojátékok tervezésének vetületei, az önvezető autók tulajdonságai. Mind olyan, amelyhez kellenek a kütyük, a számítógép, a legmodernebb technika. No és kreativitás. S mi még? Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja szavaiból idézünk:

– Tanulni kell! Ez meggátolja azt, hogy technológiai analfabéták, janicsárok legyünk – mondta. – Egyetemi oldalról pedig: tanítani kell, sokszor olyan tudományterületeket is, amelyek ma még csak hosszú körmondatokban határozhatók meg.

A dékán szerint, aki hajlandó tanulni, aki nyitott az új területekre, szakmákra, annak nemcsak kenyérre jut majd munkavállalóként, de kalácsra is. Jól kereshetnek majd a mostani felsősök a születőben lévő szakmák elsajátításával.

Kapcsolódó:

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nem-csak-a-programozokbol-valhatnak-elmenygyarto-videojatek-fejleszto-szakemberek-5382704/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában