Frissen Fejérből

2021.10.23. 10:00

A hulladéktermelő körforgást a legfontosabb most megállítani – A jó anyagú ruhák tovább hordhatók

A divat- szabó szakma létjogosultságához a mai, hulladéktermelő trendek világában sem fér kétség – a jövő szabói ugyanis azok a mai fiatalok, akik látják, hogy hamarosan belefullad a bolygó a rossz minőségű anyagokból készült „rongyok” miatt kialakult divatkörforgásba. Erről beszélgettünk egy szakoktatóval.

S. Töttő Rita

Varrni, szabni, alkotni ma is megéri, mutat rá a lényegre Matus Szilvia szakoktató

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Matus Szilvia, az Árpád-­technikum ruhaipari szak­oktatója, aki immáron 1993 óta foglalkozik a különféle anyagokkal: – Régebben még nem léteztek azok a cégek, amelyek az olcsó, rossz összetételű anyagokat árulták. Az iskolában a gyerekeknek ma azt kell megmutatnunk, hogy éppen ezért, a fast fashion előretörése miatt van létjogosultsága a divatszabó szakmának – mondja, utalva arra, hogy a világ az egyre ócskább, silányabb minőségű anyagok miatt ismét minőségéhséget él át, s keresik az emberek azokat a lehetőségeket, ahol a kimondottan jó minőséget, hosszú távú tartósságot kapnak.

– A jól szabott, jó anyagú ruhákból ugyanis nem kell sok, hanem vehetnek kevesebbet, ami nem megy szét egynéhány mosás után. Mi is ezt tanítjuk: jó minőséget kell készíteni s akkor az maradandó lehet!

Varrni, szabni, alkotni ma is megéri, mutat rá a lényegre Matus Szilvia
szakoktató
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

 

Nem kell ahhoz szakértőnek lenni, hogy a laikus vásárló is lássa: a mai olcsó ruhák többsége szinte műanyag, rosszul, gyorsan elkészített darab:

– Szerintem ez a tömeg­gyártás és a rossz összetételű anyagok miatt van. Próbálnak mindent valamivel pótolni, ami nem azonnal ütközik ki, hanem pár mosás után. Lehet ez olyan adalékanyag vagy színezék, ami mellesleg még károsíthatja is a szervezetet. Persze olcsóbb, de nem tartós. Ezt megveszik a vásárlók, majd hamar kidobják és vesznek újat. Ez a mai körforgás, amiből nehéz kiszakadni – fogalmazott a szakoktató, aki szerint fontos megtanítani a jövő generációjának, hogy a minőség és az alapanyag együtt jár! Ne csak és kizárólag a divat után menjünk mindig, hanem nézzük azt, hogy valójában mi áll jól, mi az, amit jövőre is felvennénk. Vannak ennek a szakmának olyan irányai is, ahol ezzel is pénzt lehet keresni, nem csak a fast fashion módszereivel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában