Frissen Fejérből

2021.09.02. 16:00

Időkapszulát helyeztek el a ráckeresztúri iskolánál

A Petőfi Sándor Általános Iskolában az idei tanév teljesen másként kezdődött, mint az eddigiek. A diákok jelenleg a „felsős” iskolaépületben tanulnak, míg a megbízott igazgató és a tantestület irodája konténerekben kapott helyet.

Gajdó Ágnes

Az időkapszulát Szentes-Mabda Katalin Dóra polgármester és Tessely Zoltán képviselő töltötték meg

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A településen évtizedek óta két épületben tanultak az alsós és felsős diákok. A tornacsarnok a kétezres években épült fel, s nemcsak a testnevelésórákat tartották itt, hanem az önkormányzati és közművelődési rendezvényeket is. A diákok az elmúlt években nap mint nap ingáztak az iskolaépület és a tornaterem között. A csúszós utcákon, hóban, esőben, sárban a tornazsákkal, sőt gyakran a teljes iskolai felszereléssel mentek át a suliból tesiórára vagy az étkezőkonténerbe ebédelni…

Az áldatlan állapotnak a közeljövőben vége szakad. A Dunaújvárosi Tankerületi Központ egy uniós pályázat révén már 2017-ben mintegy 277 milliós támogatást nyert az iskolafelújításra. Időközben azonban szükség volt más forrásokra is. Idén kiderült, hogy a kormány 403 millió forinttal segíti a beruházás megvalósulását, melyre a község lakói több mint fél évszázada várnak.

Az időkapszulát Szentes-Mabda Katalin Dóra polgármester és Tessely Zoltán képviselő töltötték meg
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Az egykori bikaistállóból átalakított iskolaépület bontása a nyáron megkezdődött. Szentes-Mabda Katalin Dóra polgármester javaslatára időkapszulát helyeztek el a korszerű épület leendő aulája alatt. Miként a település vezetője elmondta, a távoli jövőnek üzennének: a kapszulába helyezték a helyi újság iskolafelújításról tudósító lapszámait, a jelenleg tanító pedagógusok névsorát és fotóját, az iskolások ünnepi nyakkendőjét, fotókat az iskolaépületről, valamint a beruházás tényét rögzítő emléklapot, amit a körzet országgyűlési képviselője is aláírt.

Az időkapszula elhelyezésén Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos mondott beszédet, kiemelve, hogy a ráckeresztúri gyerekek és pedagógusok is megérdemlik, hogy 21. századi körülmények között tanuljanak, tanítsanak, valamint köszönetet mondott a széles körű összefogásért, a kitartó munkáért, s azért, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a beruházás kormányzati támogatással megvalósulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában