Frissen Fejérből

2021.09.11. 08:00

Ünnepi közgyűlést tartottak múltról és jövőről Nádasdladányban

Pénteken délelőtt, 9 órakor kezdődött a Megyenap, a Fejér Megyei Közgyűlés ünnepi díszközgyűlése a Nádasdy-kastély dísztermében.

Palocsai Jenő

Több megyei település, több szakma adta a díjazottakat, elismerteket

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az esemény beszédekkel kezdődött. Elsőként Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a megjelenteket, ismertetve az elmúlt év eseményeit, majd kitért az előttünk álló időszak forrásaira, fejlesztéseire. Az elnök úgy fogalmazott: – A legfontosabb a hagyomány, az érték és a minőség. Ezek mentén cselekszünk és már nem lehet az az alapelvünk, hogy a hagyomány nem rab és nem beteg, igenis őrizni és ápolni kell, hiszen nyugati irányból érkező áramlatok miatt veszélybe kerülnek az alapok, mint például a család, ami a keresztény értékrendünk szerint egy férfi és egy nő házasságából, és ha Isten is megsegíti őket, akkor a születendő gyermekekből áll.

Molnár Krisztián elismerően szólt Nádasdladányról, mely 331 millió forintnyi forrást nyert el és épített be az oktatási, önkormányzati intézményeibe és az utakba.

Több megyei település, több szakma adta a díjazottakat, elismerteket
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az elnök gyors számadást is adott, ismertetve, hogy a jelenleg záródó pályázati ciklusban 45 milliárd forintot osztottak szét a településeknek és még mindig van 2,5 milliárd, amit 20 önkormányzat vár a felszíni vízelvezetők felújítása érdekében. Most új ciklus indul, 67 milliárdos forrással, ami az elnök reménye szerint csak nőni fog, az előző ciklus tapasztalatai alapján.

Azonban Molnár felhívta a figyelmet arra is, hogy nem az az igazi fokmérője a megyei közgyűlés munkájának, amik számokban mérhetők, amiket kimutatások tárnak elénk. A legfontosabb az, hogy a felmérések szerint az emberek kétharmada szeret Fejérben élni, és nem is akar innen elköltözni, mert a megye megadja számukra a komfortot és a biztonságot.

Az elnököt Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője követte a pulpitusnál, aki emlékeztetett mindenkit: – A Fejér szó elsőt jelent, ennek az országnak az első megyéje, Szent István megyéje, ami több mint ezer évet kibírt és reméljük, legalább még ezer évet kibír. Várom az újabb várak és kastélyok megújulását és remélem nemsokára a Csókakői vár tetején is tarthatunk megyenapot.

Fejér Megye Díszpolgára lett Sárkány Ágnes és Szloboda Istvánné is

Varga Tünde, Nádasdladány polgármestere is beszélt a vendégekhez, megköszönve a látogatásukat és biztatva őket arra, hogy ne csak a kastélyt, hanem a települést is ismerjék meg, mert érdemes. Hozzátette: – Folytatnunk kell azt a szellemiséget, amit a Nádasdy család megkezdett, annak ellenére, hogy igen magasra tették a lécet.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastély Program és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos beszélt a Nádasdy-kastély építéséről, illetve az ezt támogató program első üteméről, melyben harminc műemlék kapott forrást a megújulásra.

Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy zökkenőmentesen menjen a kastély- és várprogram keretében az épületek megújulása, üzemeltetése. A Nádasdy-kastély majdnem kétmilliárd forintból újult meg, és az augusztus elején történő nyitás óta naponta több mint ezer ember látogatja.

Gelencsér Julianna kukoricacsuhéból készült alkotásait is értékelték
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezt követően, az ünnepi diszkőzgyűlés második felében Molnár Krisztián elnök megkezdte az új elismerések kiosztását. Tíz személy, köztük kettő posztumusz kapott A Fejér Megyei Önkormányzat Járványügyi helyzetben tanúsított helytállásért díjat.

A nap folyamán összesen 37 díjat, illetve elismerést osztottak ki a megyenapon. Ezek közül is kiemelkedik kettő, ugyanis a közgyűlés Fejér Megye Díszpolgára kitüntető címet adományozta Sárkány Ágnes főorvosnak, aki a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban folytatott munkájával érdemelte ki az elismerést.

Díszpolgári címet kapott Szloboda Istvánné is, aki korábban Nagyveleg, majd a Móri Többcélú Kistérségi Társulás Egészségügyi Bizottságának vezetője volt.

A megyenap részeként megtartott Tisztelgés az értékek és értékgyűjtők előtt című konferencián is adtak át díjakat azoknak, akik a megyei és a helyi értékgyűjtés területén kimagaslóan eredményes munkát végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában