Frissen Fejérből

2021.09.28. 15:30

Szülők Akadémiája a Corvinuson

A Ma­thias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében rendezték meg hétfőn a Szülők Akadémiája nyitóelőadását, melyet Hal Melinda tartott.

Déri Brenda

Hal Melinda az érzések sokrétűségéről beszélt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Alapvetően nem a gyermekpszichológia határozza meg a munkámat – kezdte Melinda érzelmi intelligenciáról szóló előadását. Majd azzal folytatta: valami olyasmit igyekszik átadni az együtt töltött idő alatt, mely által sokkal több ágazatban tud segítséget nyújtani a megjelenteknek, mint a gyermeknevelés. Kortól függetlenül ugyanis többféle alapérzelmet tudunk megkülönböztetni a jó és rossz skálán belül. Melyek ezek? Harag, öröm, meglepetés, félelem, undor, megvetés. Ezek ismeretével sokkal gördülékenyebben kezelhetjük a gyermekeinket is. Nemcsak az a fontos ugyanakkor, hogy ismerjük az érzéseinket, hanem, hogy tudjunk is kommunikálni róluk. A pszichológus szerint nagyon gyakori szülői „hiba”, hogy nem kérdezzük meg a gyermekünktől az adott szituációban átélt vagy azáltal kiváltott érzést.

Hal Melinda az érzések sokrétűségéről beszélt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Az érzésekről való kommunikáció, az empatikusság mutatja meg, hogy mekkora érzelmi intelligenciával, EQ-val rendelkezik az adott illető. Az a tapasztalatom, hogy akármennyire is tanult, edukált valaki, az nem egyenesen arányos a magas érzelmi intelligenciával. Sőt, sok esetben leragadnak ott, hogy egy érzést jónak vagy rossznak neveznek, pedig ez ennél sokrétűbb. Úgy vélem, hogy az EQ tudatos fejlesztésével sikeresebb életet érhetünk el, és a zaklatások száma is radikálisan csökkenne, ugyanis ha a zaklató félnél empátiát tudunk elérni, akkor a zaklatás egy csapásra meg is szűnik. Melinda hozzátette, reméli, mindenki haza tud vinni valami újat az elhangzottakból. Ilyen üzenet, hogy a másik ember érzését, legyen az akármennyire is meglepő vagy értelmezhetetlen számunkra, nem lehet badarságként kezelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában