Frissen Fejérből

2021.09.10. 07:00

A székesfehérvári Szaller Zoé szerencsésen túl van az operáción

Zoé jobb lábán a szárkapocscsont sokkal rövidebbre fejlődött ki a bal oldalinál, ráadásul csak négy ujj van a jobb lábfején, és a bokája is kifelé fordult.

Tihanyi Tamás

Zoé bátran viselte az első műtétet

Fotó: Szaller Péter

Szaller Zoéról korábban már írtunk, ő az a fehérvári kisgyerek, aki ritka rendellenességgel született. Annyira ritkával, hogy az egész világon csak kevés olyan kórház létezik, ahol célzottan ilyen probléma megoldásával foglalkoznak. Ezért Zoé szülei – annak ellenére, hogy teljesen megbíznak a magyar orvosokban – belátták, hogy az Egyesült Államokban kell elvégezni legalább az első bokaműtétet, mivel az sokkal kedvezőbb eredményt hozhat. Az operációt egy baltimore-i kórház szakorvosa vállalta el, azonban a hazai biztosítás nem támogatja ezt a beavatkozást, amelynek ára mintegy 20 millió forintnak megfelelő dollár. Ezért a szülők „Zoé Útja” elnevezéssel alapítványt hoztak létre, amelynek nem csak a gyermek műtétjéhez és rehabilitációjához szükséges anyagiak előteremtése, de a magyarországi gyermekortopéd sebészet támogatása is a célja.

Zoé bátran viselte az első műtétet
Fotó: Szaller Péter

Miután beszámoltunk helyzetükről, az adományokból érkezett összeget a Mészáros Csoport kiegészítette, így az utazás – amit a járvány is bonyolított – az elmúlt napokban valóra vált, és ma már Zoé túl van az operáción. A szülők elmondták, mennyi erőt ad nekik az a sok üzenet és jókívánság, amit otthonról kapnak. Az amerikai orvos pedig arról számolt be, hogy minden a tervei szerint sikerült, és Zoé nagyon jól viselte a műtétet. A rossz bokát sikerült derékszögbe hozni, ma már úgy hajlik, mint a másik. Az orvos azt is elmondta, ő azt várja, hogy közel ugyanolyan jól működik majd mindkét boka. Zoé bátran viselte a beavatkozást, s ugyan a műtét után küzdött hőemelkedéssel és lázzal, jól van, és tudja, hogy még hosszú kezelés vár rá.

A kórházban eleinte járókerettel próbálkoztak, aztán Zoé kapott egy járássegítőt. Még nehéz hozzászoknia a vashoz a lábán, de most már tudja és mondja is, hogy az a vas a barátja: hiszen segít, hogy a bokája teljesen meggyógyuljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában