Frissen Fejérből

2021.09.23. 14:00

Rendhagyó történelemórán vehettek részt az érdeklődők Poklosi Péterrel

Kora őszi sétára, rendhagyó történelemórára hívta a város történelme iránt érdeklődőket a Hosszú temetőbe a Városszépítő és -Védő Egyesület.

Baráth Eszter

A rendhagyó történelemóra iránt mindig nagy az érdeklődés

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A hagyományoknak megfelelően idén is megszervezte a Városszépítő és -Védő Egyesület az úgynevezett kora őszi sétát, ahol az érdeklődők számos érdekes történetet ismerhettek meg az itt nyugvó fehérváriakról. Az egyesület elnöke, Poklosi Péter a séta elején a kápolna mellett ismertette a temető történetét. A szépszámú érdeklődők megtudhatták: a mai Hosszú temető már az 1700-as években jelentős temetkezési helynek számított. Ez a későbbiekben sem változott; a sírok között sétálva jól látható, hogy fehérvári értelmiségiek, főrangú katonák, rendőrkapitányok, nemesek, egyházi személyek nyugszanak ezen a területen.

A rendhagyó történelemóra iránt mindig nagy az érdeklődés
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A rendhagyó történelemóra során az érdeklődők megismerhették a művészi értékű síremlékeket, azok felújítási munkálatainak történetét is. Mindezek mellett azonban Poklosi Péternek köszönhetően az itt eltemetett emberek és családjaik történetébe is beleláthattak a jelenlévők. Ilyen történet volt például, ami Vízkelety Kálmán sebész főorvos síremlékénél hangzott el. Eszerint a második világháború során voltak olyan napok, vagy akár hetek is, amikor Vízkelety Kálmán volt az egyetlen orvos a fehérvári kórházban. A séta során elhaladtak – számos más kiemelkedő személy nyughelye mellett – hősi halottak és a fehérvári kórház első igazgatójának sírja mellett is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában