Frissen Fejérből

2021.09.27. 07:00

Kedves kofák, korszerű üzletek várják a régi és az új vevőket Bicskén

Sokat vártak a piac elkészültére, mondta el Bálint Istvánné polgármester, ám bíztak a sikerben. Végül EU-s, kormányzati és önkormányzati forrásokból állt össze a hétszázmillió forintos költség a korszerű helyszín megteremtésére.

Zsohár Melinda

Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: vásárlási alternatívát kínálnak

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A hajdani mezőváros piaca megtartotta népszerűségét a fogyasztási szokások megváltozása, az üzletek elszaporodása és az árubőség ellenére. A központban a régi piacon, az iparcikkeket árusító és egyre inkább tömegtermékeket kínáló kereskedők portékáira ma is van igény, s keresik a házikertek és gyümölcsösök terményeit is. A boltok körül, a hajdani, kicsiny térségben alig fértek el, de hozták a görbe répát, a kapirgáló tyúkok tojását, virágok, palánták, gyümölcs, krumpli érkezett kosarakban a kofáktól, van néhány idős asszony, akinek már a nagyanyja is piacozott – ez életforma volt sok családban. Az új piac több irányból megközelíthető gyalogosan, épületek fogják közre, védett, bensőséges hangulatot áraszt, ugyanakkor új utak, infrastruktúra biztosítja a mai elvárásokat – s az iparcikkpiac mellett található. Fedett terek, zárt üzletek és az alkalmi árusoknak tetővel védett szabad tér, kirakodó asztalok állnak rendelkezésre minden évszakban.

Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: vásárlási alternatívát kínálnak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nagy István miniszter hangsúlyozta az agrárkormányzat nevében: – divatot szeretnének teremteni a piacok korszerűsítésével és az újak építésével. Valódi vásárlási alternatívát kínálnak ezek a helyek, erősítik a helyi gazdaságot, az élelmiszert előállító családok megélhetését is szolgálják. A vidéki élet sokak számára vágyott minőséget jelent, a mai tanyasiak 65 százaléka nem ott született, ők választották ezt az életformát és a gazdálkodást – sorolt országos példákat. – A helyi termékek vásárlásával minőségi élelmet találunk, s találkozunk egymással, a termelőkkel – agoraként, közösségi térként is szolgálnak a piacok – tette hozzá. – Kistermelőknek 15 ezer euró igényelhető öt évre önrész és visszatérítés nélkül, valamint az önkormányzatoknak piacfejlesztési pályázatokat teremtünk – tájékoztatott a miniszter.

Tessely Zoltán elmondta: az EU-s pályázaton 230 millió 600 ezer forintot nyert az önkormányzat a piacra, közben építőanyagár-robbanás történt, majd következett a járvány. A kormányzat további 200 millió forint támogatást nyújtott, a bicskei önkormányzat 270 millió forint önerővel toldotta meg a beruházást. Molnár Krisztián közgyűlési elnök, Pálffy Károly alelnök, Petrin László, a Fejér megyei kormányhivatal főigazgatója jelenlétében adták át az új piacot, ahol egész napra Szent Mihály ünnepének jegyében invitálta Bálint Istvánné polgármester a megjelenteket. A város nevében mondott köszönetet Borbély Viktornak, a kivitelező Plant Orient Kft. ügyvezetőjének a kitartó, minőségi munkáért a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában