Frissen Fejérből

2021.09.03. 11:30

Nem bírják tovább a Mancz utcában és környékén élők a helyzetet

Csendesen indult, de rövid idő alatt zajossá vált a 2. számú választókörzet pandémia utáni első lakossági fóruma, amelyet csütörtök délután tartottak.

Borsányi Bea

Megtelt a Rákóczi-iskola tornaterme, ahol forró volt a hangulat

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Elsőként a Kígyó utca egyirányúsításának kérdése vetődött fel, amelyet az ott élők jó része támogatna. Nagy Zsolt, a Városi Közlekedési Iroda vezetője elmondta, korábban volt már ez az utca egyirányú, és ez elől most sem zárkóznak el. Folyik az utca forgalmának felmérése, ezért egyelőre türelmet kérnek a döntés meghozataláig, ám azt is hangsúlyozta, az egyirányú forgalom sem oldja meg a lakók által felvetett másik problémát: gyorsan hajtanak az autósok az utcában.

A második felszólaló már felhozta azt a témát, amelyről Cser-Palkovics András azt mondta: várták a kérdést. Innentől kezdve nem is volt másról szó az este folyamán. A megjelentek többsége a Mancz János utcában kialakult tarthatatlan helyzetre panaszkodott, amelyet a néhány éve megjelent, a környéken lakást bérlő cigány kisebbség viselkedése okoz. A felszólalók elmondták, főként a játszótéren és környékén rendszeres az éjszakai hangoskodás, állandó a szemetelés, tönkretették a játszóteret, zaklatják az ott élőket. Elhangzott, még a férfiak sem mernek rájuk szólni, mert tartanak az összegyűlt társaság agresszivitásától, az esetleges megtorlástól. Szóba került az is, hogy a területen kábítószer-kereskedelem is folyik. Egy ponton úgy tűnt, elszabadulnak az indulatok a fórumon.

Megtelt a Rákóczi-iskola tornaterme, ahol forró volt a hangulat
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A polgármester válaszul tájékoztatta a lakókat, hogy az önkormányzat az érintett utcákban nem rendelkezik bérlakásokkal, a kiadott lakások minden esetben magántulajdonban vannak, így a város nem határozhatja meg, kik lakjanak bennük. Viszont, hívta fel a figyelmet, a társasház eljárhat a tulajdonosoknál. Azt is elmondta, a város hajlandó ezeket a lakásokat kibérelni, így lehet ráhatása a bérlők személyére. Cser-Palkovics azt is elmondta, a városban több helyen is folyik közterület-figyelő kamerák felszerelése, a Mancz utcába pedig olyan kerül, amelyik képét állandóan figyelik.

A fórum résztvevői abban egyetértettek, hogy ha felszámolják a gócpontot – a játszóteret – azzal megszüntethető a probléma. Ez a taktika a városban több helyen is működött, reagált a polgármester, aki jelen esetben is támogatta az elképzelést, ám azt kérte, a területen élők jussanak egyezségre annak tekintetében, hogy az érintett terület ezt követően milyen funkciót kapjon.

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának képviselője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, ha a lakók bármilyen gyanús ügyletet látnak, azonnal hívják a rendőrséget, tegyenek bejelentést, mert csak ebben az esetben tudnak intézkedni. Azt is elmondta, a rend­őrség előtt is ismert a Mancz utcai helyzet és a járőrök napi útvonaltervében is szerepel az utca, ám a személyi állományuk nem teszi lehetővé, hogy a helyszínen állandóan posz­toló rendőrt biztosítsanak.

A helyzetet remélhetőleg megnyugtató módon sikerül megoldani!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában