Frissen Fejérből

2021.09.09. 11:00

Nagy a baj Ercsiben, súlyos hulladékprobléma ütötte fel a fejét

A szerdán tartott konferencia fő témája a hulladékkezelés volt, ugyanis országszerte hatalmas probléma az illegális hulladéklerakás.

Déri Brenda

Szakmai konferencia egy közös ügyért

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A konferencián a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Molnár Krisztián elmondta: – Ercsinek jelentős mértékű hulladékproblémával kell szembenéznie, mely a lakosság életkörülményére és biztonságérzetére egyaránt hatással van.

– Sajnos azt látjuk, hogy itt egy iparág kezd szerveződni arra, hogy egyes emberek a hulladékot felvásárolják, az értékes részeit tovább értékesítik, a többit pedig elhelyezik illegálisan, illetve egyéb cselekményekre használják fel, melyek szintén ellentmondanak a jogszabályokban foglaltaknak.

Szakmai konferencia egy közös ügyért
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az elnök három külön csoportba sorolta a szemételhelyezési gondokat. Elsőként említette azon alacsonyabb életszínvonalú helyieket, akik nem veszik igénybe a fizetős hulladékszállítási közszolgáltatást, hanem inkább illegálisan megsemmisítik, elégetik valahol, vagy közterületre viszik, és ott hagyják a háztartási hulladékot. Másodikként az építkezések során keletkezett sittet nevezte meg, mely kapcsán nagy nehézséget jelent az elszállíttatás, éppen ezért sokan, köztük magánszemélyek is, alacsonyabb összegekért elvállalják a szállítást, annak ellenére, hogy nem legális, arra szánt lerakóhelyre viszik azt. A harmadik csoport pedig az illegális autóbontás és az ezzel összefüggő cselekmények.

A konferencia résztvevői közül többen hangsúlyozták, szigorúbb következményekkel vissza lehetne szorítani az illegális hulladékelhelyezést, azonban az eljáró szervezetek dolgát nehezíti, hogy a legtöbb esetben nem egyszerű elcsípni az elkövetőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában