Frissen Fejérből

2021.09.16. 18:03

Most is szoros a kötelék a lengyelek és a fehérvárcsurgóiak között

Áll egy második világháborús emlékmű, ami teljesen más, mint a többi, háborús monumentum. Ezt a térségben menedékre lelt lengyel katonák állították a magyaroknak, hálából.

Palocsai Jenő

Fotó: Gerber Attila

A második világháború idején a források szerint 100-150 lengyel katona kért és kapott menedéket Fehérvárcsurgón és Iszkaszentgyörgyön. Nem csak fedél került a fejük fölé, de munkát is kaptak, méghozzá az akkor már működő bauxitbányánál. Ezért állították 1943-ban a Béke királynője szobrot a lengyelek, megköszönve és emléket állítva a magyar katonáknak és a térség lakosainak.

Fotó: Gerber Attila

A szoborállítás 78. évfordulója alkalmából a Fejér megyei településre látogatott a Lengyel Köztársaság konzulja, Andrzej Kalinowski, de tiszteletét tették az ünnepnapon a fehérvári lengyel közösség tagjai, illetve a lengyel kisebbségi önkormányzat képviselői is. Az évfordulón megjelent szervezeteken túl koszorúzott a házigazda önkormányzat képviseletében Temesvári Krisztián polgármester, de fejet hajtott a Béke királynője előtt Károlyi György is. Utóbbi a kastélyban őrzi azt a családi hagyatékhoz tartozó, egyedülálló fényképgyűjteményt, melyek az emlékmű felállításáról készültek.

A koszorúzást követően valamennyi résztvevő átment a közeli Károlyi-kastélyban, ahol együtt megnézték a korabeli fotókat. Fotó: Gerber Attila

Temesvári Krisztián elmondta: – A lengyel konzul és valamennyi résztvevő kíváncsi lenne arra, hogy mi történhetett ezekkel a Fehérvárcsurgón és Iszkaszentgyörgyön menedékre találó lengyel katonákkal. Tudomásunk szerint a többsége visszatért a harcok végeztével hazájába, és csupán ketten maradtak itt hosszabb ideig. Közülük az egyik később Dél-Amerikába költözött az ötvenes években, ám a másik, meg nem erősített források szerint Iszkaszentgyörgyön alapított családot.

Fotó: Gerber Attila

A Károlyi-kastélyban zajló beszélgetés során Károlyi György, Andrej Kalinowski és Temesvári megegyeztek abban, hogy kutatásokat fognak kezdeményezni az emlékmű felállítását szorgalmazó lengyel menekültek felkutatására. A vállalkozás nem lehetetlen, hiszen a környéken dolgoztak, munkavállalók voltak, tehát nagy valószínűséggel őriz valamilyen ezzel kapcsolatos dokumentációt a levéltár.

Fotó: Gerber Attila

A polgármester elárulta: – A terv az, hogy ha elegendő adat gyűlik össze a kutatás során, és ha lesz rá mód és lehetőség, akkor mi is emléket állítunk nekik a barátság nevében.

Fotó: Gerber Attila

Az eseményt egy szívélyes vendéglátás zárta a Károlyi-kastélyban. A beszélgetések során a Fehérvárról érkező lengyel közösség megjelent tagjai emlékeztek vissza arra, hogy kinek milyen családi történetei vannak. Volt mit mesélni, hiszen a legtöbb közülük harcokból itt maradt, lengyel katonák leszármazottai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában