szponzorált tartalom

2021.09.17. 10:20

Melyik tűzhely típus éri meg hosszabb távon?

Amikor tűzhelyt szeretnénk választani, akkor érdemes eldönteni, hogy elektromos, gáz vagy kombinált berendezésben gondolkodjunk. Utóbbi lehet gáztűzhely elektromos sütővel vagy indukciós főzőlappal. Az is fontos, hogy milyen gyakran fogjuk használni az eszközt a konyhában. Cikkünkben alaposabban körbejárjuk a témát, hogy segítsünk a legjobb termék kiválasztásában.

Fotó: pixabay.com

Elektromos tűzhelyek

Figyeljünk oda arra, hogy az ár mellett a tűzhely minősége szintén meghatározó szempont legyen. Az online üzletekben 60 ezer és 150 ezer forint közötti áron vásárolhatjuk meg a számunkra leginkább megfelelő típust.

Ezek elektromos sütővel és elektromos kerámia főzőlappal rendelkeznek. A legtöbb ventilátorral vagy ventilátorral támogatott sütővel rendelkezik, amelyek elősegítik a hő egyenletes elosztását a sütőben.

Elektromos indukciós tűzhelyek

Az indukciós főzőlapok gyorsan felmelegítik az ételt, és a főzőlap zónái nem melegszenek fel főzés közben, ami hatékonyabbá teszi őket. Azonban szükségünk lesz vasalapú edényekre, például rozsdamentes acélra, ami többletköltség lehet.

Gáztűzhelyek

A gáztűzhelyek a legolcsóbbak a főzéshez, és az ilyen tűzhelyek általában jobban reagálnak, mint az elektromos kerámia főzőlapok.

A költséghatékony eszközök általában csak egy sütővel és egy tároló fiókkal rendelkeznek. Azonban, ha hajlandóak vagyunk egy kicsit többet fizetni, akkor több funkciót és stílusosabb dizájnt kapunk.

A gáztűzhely vagy elektromos tűzhely üzemeltetése olcsóbb?

A gáztűzhelyek üzemeltetése és vásárlása a legolcsóbb, üzemeltetési költségüket pedig évente akár ötezer forintból is megúszhatjuk. Célszerű egy jó tűzhelyet keresni, amelynek üzemeltetése olcsó. Az elektromos berendezések, főleg, ha indukciós főzőlappal rendelkeznek, hatékonyabbak hosszabb távon és a hőveszteség minimális. Nem beszélve arról, hogy az elektromos áram származhat megújuló energiaforrásokból, míg a gáz esetében erre nincs lehetőség.

A legnépszerűbb funkciók, tűzhelytípustól függetlenül

Időzítő: Vannak olyan modellek, ahol be tudjuk állítani, hogy mennyi legyen a tervezett főzési idő. Ha sokat időzünk a konyhában, ez a segítség hasznos.

Az érintőképernyős vezérlők karcsúbb megjelenést és könnyebben tisztíthatóságot kínálnak. Kényelmes opcióik is lehetnek, például gyermekzár.

Automatikus gázgyújtás: kényelmesebbek, mint egy különálló gyújtásgomb, mivel nincs szükség mindkét kezünkre.

Többfunkciós sütő: amely lehetővé teszi, hogy egyszerre több hőforrással, például a grillezővel és a ventilátorral együtt főzzünk, ami kiválóan alkalmas hús- vagy haldarabok sütésére.

Programozható sütők: bekapcsolják a tűzhelyet, időzítik a főzést, és kikapcsolják a sütőt, amikor az étel elkészült.

Termosztát jelző: az elektromos tűzhelyeken általában van egy lámpa, amely kialszik, amikor a sütő eléri a kívánt hőmérsékletet.

Mekkora a szabadon álló tűzhely szabványos mérete?

A legtöbb szabadon álló tűzhely 60 cm széles, de ha korlátozottak a lehetőségeink a konyhában, úgy 50 cm és 55 cm széles modelleket is választhatunk. Mindegyik nagyjából azonos magasságú (80 cm) és mélységű (60–65 cm), így illeszkedik a szabványos konyhához, és egy vonalban áll a munkalapokkal.

Döntés előtt…

A fentiek tekintetében, lényeges szempont, hogy elektromos, gáz vagy kombinált tűzhelyet szeretnénk beszerezni, méghozzá korrekt áron, ugyanakkor a termék minősége sem elhanyagolandó szempont. Célszerű lemérni, hogy konyhánkban mennyi a rendelkezésre álló a hely a tűzhely számára. Pár lényeges szempont figyelembevételével eredményes lesz a készülék a mindennapokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában