Frissen Fejérből

2021.09.23. 17:30

Megyénket elkerülték a viharok

A Mabisz szerint az elmúlt 10 év legdrágább viharszezonján vagyunk túl. Idén május és augusztus 31. között több mint 9,1 milliárd forintot fizettek ki vagy különítettek el kárrendezésre a biztosítók. Fejérben egy igazán komoly eset volt: egy kápolnásnyéki ház égett le villámcsapás miatt.

Déri Brenda

Idén július 18-án esett a legnagyobb viharkár Fejér megyében: egy kápolnásnyéki épület lakhatatlanná vált

Fotó: E. Várkonyi Péter

A Magyar Biztosítók Szövetsége 2010 óta összegzi a május 1.–augusztus 31. közötti viharszezon okozta károk költségeit. Azóta összesen közel másfél millió lakossági bejelentésre több mint 102 milliárd forintot fizettek ki a társaságok. Az idei év során olyan mértékű viharkárok keletkeztek, melyek költségei kimagaslónak számítanak, ugyanis egyedül a kiindulási évben fizettek ki ekkora összeget a társaságok. A 2010-es nyári viharszezon alatt 312 ezer kárbejelentésre 30 milliárd forintnak megfelelő költség terhelte a biztosítókat, amit nagyban annak is köszönhettek, hogy akkoriban számos nagyobb árvíz sújtotta országunkat. Ezt követően nyugodtabb, csendes nyarak következtek, egészen mostanáig. A kárköltség összegét látva könnyen arra következtethetünk, hogy kirívóan sok eset volt, azonban ez nincs így, idén alig 90 ezer bejelentés érkezett. Legutóbb 2019-ben keletkezett hasonló nagyságrendű kárigény, ekkor viszont feleennyi volt a kifizetések összege, 4,1 milliárd forint.

Utóbbi adat arról is árulkodik, hogy idén intenzívebb viharok sújtották hazánkat, de az építőanyag-költségek is megemelkedtek. Idén a legtöbb bejelentés a július 9-i, valamint az augusztus 1-jei viharokat követte. Nagyrészt Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Komárom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Hajdú-Bihar megyéket érintette. A villámcsapás okozta károkra idén hatszor annyi, 6400 kárigény érkezett, mint 2020-ban. Volt olyan villámcsapás, mely hatmillió forintos kárt vonzott magával! A fent említett adatok csak azokra az ingatlanokra vonatkoznak, amelyek rendelkeznek lakásbiztosítási szerződéssel, ami minden negyedik ingatlanról nem mondható el annak ellenére, hogy az elemi károk kockázatait fedező alapbiztosítások már havi pár ezer forintért igénybe vehetők. Éppen ezért feltehetőleg jóval nagyobb károkat okoztak az idei viharok a lakosságnak, mint amelyek szerepelnek a kárkifizetési statisztikákban – derült ki a Mabisz statisztikájából.

Idén július 18-án esett a legnagyobb viharkár Fejér megyében: egy kápolnásnyéki épület lakhatatlanná vált
Fotó: E. Várkonyi Péter

Megkerestük Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados szóvivőt, hogy tájékoztasson minket a Fejér megyei károkról. Mint megtudtuk, az országos tendenciával ellentétben az idei év megyénkben nem tartozik – eddig – a kirívóan súlyos évek közé.

– Fejérben elsősorban leszakadt faágak és kidőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét a nyári viharokat követően. Az országon átvonuló ciklonok jellemzően a megye déli részét érintették, ugyanakkor a korábbi években tapasztaltakhoz hasonló felhőszakadások, villámárvizek és szélviharok nem sújtották térségünket, ezért jelentős tűzoltóerőket igénylő sorozatos beavatkozásokra – amikor rövid időn belül több tucat vagy akár több száz bejelentés érkezik – nem volt szükség. Viharral összefüggésben összetettebb tűzoltói beavatkozásra július 18-án volt szükség Kápolnásnyéken, amikor villám csapott egy családi házba. A ház tetőszerkezete és beépített tetőtere teljes terjedelmében égett. A lángokat a székesfehérvári és a pusztaszabolcsi hivatásos, valamint a pázmándi önkéntes tűzoltók több vízsugárral fékezték meg, a ház lakhatatlanná vált. A lakók nem tartózkodtak otthon, személyi sérülés nem történt. Összességében az idei év viharszezonja megyénknek kedvezett, kisebb viharokkal megúsztuk a nyarat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában