Frissen Fejérből

2021.09.12. 20:00

Megújultak az útburkolati jelek Fejér megyében

A tavaszi közúti felmérésből derült ki, milyen felújító festési terv szerint haladnak az útburkolati jelek festésével a megyében.

Déri Brenda

A csapadékos, ködös idő a járművezetők és a gyalogosok ellensége – a jól látható felfestés segít az eligazodásban

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap-archív

Az egyre ködösebb, nyirkosabb idő közeledtével felvetődött bennünk a kérdés, a már megkopott, elhalványult útburkolati jeleket vajon felújítják-e a városban. Hiszen egész nyáron felújítási munkálatok folytak, illetve némely helyen még most is tart a kivitelezés. Így mindenképpen indokolt ezen jelek „frissítése”. Éppen ezért megkerestük a Magyar Közút Nzrt.-t, hogy arról érdeklődjünk, hogyan állnak ezek a munkálatok, és milyen prioritás szerint haladnak Fejér megyén belül.

Pécsi Norbert Sándor, a Közút kommunikációs osztályvezetője elmondta, hogy a kezelésükben lévő közúthálózaton a burkolati jelek állapotát, láthatóságát minden évben a tavaszi hónapokban ellenőrzik, ugyanis a téli üzemeltetés, a síkosságmentesítés, azaz a sózás az egyik fő oka a burkolati jelek kopásának. Ezen a felmérésen alapul a burkolati jelek felújító festési terve. A szakmai szabályok szerint mindig festeni kell a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek csíkjait, illetve a nem megfelelő állapotú megállás helyét jelző vonalakat. Ezenfelül az út tengelyében lévő vagy többsávos utakon a sávokat elválasztó terelő- és záróvonalak festése is megtörténik. A burkolati jelek festése nagyban függ az időjárástól, esős, párás időben már nem szabad festeni. Ez főként a tavaszi és őszi időszakra jellemző, mivel ilyenkor gyakori a páralecsapódás.

– Jelenleg társaságunk saját eszközökkel és munkaerővel, valamint külső vállalkozóval is végeztet burkolatijel-festést. A megye északi részén a székesfehérvári mérnökségünk munkatársai a festési munkát tavasszal kezdték meg, ők az úgynevezett kézi jeleket, például gyalogos-átkelőket és az úttengelyek felújító festését végzik. A minap Székesfehérváron a Kadocsa úton a gyalogosátkelőket festették, majd csomóponti jelek és tengelyvonalak festésével folytatták, folytatják a munkát. Saját kollégáink évente összesen mintegy 20 ezer négyzetméternyi burkolati jelet újítanak fel, nettó 40 millió forint értékben. A külső vállalkozó augusztusban kezdte a burkolatjel-festési munkákat, ennek keretében összesen 19 400 négyzetméternyi jel festésére kaptak megrendelést, melynek értéke megközelítőleg 48 millió forint. A vállalkozónak a megye déli részén szükséges a gyalogos-átkelőhelyek, csomóponti jelek, kerékpársávok és tengelyvonalak felújító festését elvégezni – tette hozzá az osztályvezető.

A csapadékos, ködös idő a járművezetők és a gyalogosok ellensége – a jól látható felfestés segít az eligazodásban
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap-archív

Felhívtuk Bozai Istvánt is, a székesfehérvári városgondnokság vezetőjét, hogy megkérdezzük, a város tekintetében milyen útburkolati felújító munkálatokról tud.

– Ilyenkor már nem szoktuk festeni az útburkolati jeleket, csak akkor, ha rendkívüli beavatkozásra van szükség. A festés 90 százalékát a nyári időszakban végezzük, mivel az időjárás miatt akkor optimális. Idén 20-25 százalékkal többet festettünk, mint az előző években, hogy fokozzuk a közlekedésbiztonságot. Amely jeleknek a felújítása tervben volt az idei évre, azok újrafestése már megtörtént. Leggyakrabban a gyalogátkelőhelyek, terelőnyilak, felező- és záróvonalak festése indokolt. Azt is belekalkuláltuk a költségvetésbe, ha még valahol szükséges lenne a festés.

Nos tehát, kedves autósok, aggodalomra semmi ok, az elmondottak alapján a jelzések láthatók – ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy biztonságosabban vezethessenek az előttünk álló nyirkosabb, ködösebb időjárásban is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában