Frissen Fejérből

2021.09.27. 09:00

Megnyitották a pátkai zsilipet, mérés kezdődik

Tihanyi Tamás

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ahogyan azt már pénteken a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság bejelentette, vasárnap délután Szajkó Lajos gátőr megnyitotta a Pátkai-víztározó zsilipjét és átmenetileg, előre láthatóan néhány napon át eresztik majd a vizet a Velencei-tó irányába. Az intézkedés lényege, hogy az elkövetkezendőkben több ponton mérik a meginduló víz minőségét, azt, hogy természetes módon mennyit tisztul, mire a Császár-vízen keresztülhaladva az aszályos évben már régóta nélkülöző Velencei-tóig ér.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ez az adat – az alga, azaz a klorofill tartalom csökkenése – jelzi majd előre, mikor lehet megkezdeni a tartósabb vízpótlást. A Zámolyi-víztározó zsilipje már egy ideje szakaszosan nyitva van, a létesítmény a lehalászás után, várhatóan október végéig teljesen kiürül. Vize azonban nagyjából csak valamivel több, mint tíz centimétert emelhet a Velencei-tó jelenlegi szintjén, amely vasárnap Agárdnál már csak 71 centiméteres volt. A helyzeten valamelyest javíthat a jövő hétre jósolt csapadék és a hűvösebbre forduló idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában