Frissen Fejérből

2021.09.30. 17:12

Még sosem volt ennyire sikeres a magyaralmási falunap

Az elmúlt hétvégén tartották a falunapot a községben. Az esemény minden évben sok érdeklődőt vonz, de idén még a szokásosnál is jobban megtelt a faluház udvara.

Palocsai Jenő

Nagy Zsolt helyben sütött kenyerének illata elkeveredett a levegőben a bográcsok fűszeres gőzében

Fotó: Németh Izabella

Hosszú évek óta a legnagyobb falunapon van túl a település, amihez a kiváló őszi idő napsugarai és a fellépők is hozzájárultak. A közösségi ház udvara teljesen megtelt, és úgy is marad az újszülöttek köszöntése programtól kezdve, az örömfőzésen át az esti táncos mulatságig.

Az újszülöttek köszöntése nem újkeletű ünnep a falunapon, ám míg eddig facsemetét vagy cserjét kaptak a szülők, most egy helyi vállalkozó által készített kovácsolt vas almafa lett az esemény központja. Vass Dóra Anna és Némethné Boros Ágota művelődésszervező koordinálta az eseményeket. Az utóbbi kérdésünkre elmondta:

– Az új elképzelés az, hogy 3 éven keresztül minden kisded neve felkerül egy almát formázó fémlemezre, méghozzá három éven át. A tervek szerint három év múlva kapják majd meg a családok, illetve a gyermekek ezt az emléket, és onnantól mindig abban az évben, amikor betöltik a babák a 3 éves kort, és óvodába mennek.

Tóth Zsolt helyben sütött kenyerének illata elkeveredett a levegőben a bográcsok fűszeres gőzében
Fotó: Németh Izabella

A már említett udvarban helyi önkéntesek építettek egy kemencét az Európa Ifjúsága Egyesület támogatásával és irányításával. Most, a nagy ünnepen éppen ebben sütött egy helyi lakos, Tóth Zsolt, az egész falunak elegendő kenyeret. Sok bográcsban főttek a különböző ételek, és maga az önkormányzat is főzött egy nagy kondér gulyást, de mindhez jól illett az illatos, frissen sütött cipó. Az édesség sem maradt ki a menüsorból. A Magyaralmási Agrár Zrt. támogatásával közel 500 óriáspalacsinta készült 30 kiló lisztből, 15 liter tejből és minden más hozzávalóból. A hatalmas lapokat a helyi asszonyok kenték meg, miközben Szász Balázs folyamatosan, órákon keresztül sétakocsikáztatta a gyerekeket.

A kulturális programot a helyi iskolások előadása indította, de volt utána néptánc, fúvószenekar, humorista és persze éjszakába nyúló zene és tánc is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában