Frissen Fejérből

2021.09.02. 07:10

Még a felnőttek sem tudják, hogy hogyan kell kerékpározni

A korábbi nagy sikerre való tekintettel idén is mindent elkövetnek a fehérvári bringások, hogy megismertessék a városlakókkal a kerékpározás helyes módját, leszoktatva őket a járdákról.

Palocsai Jenő

Pásztor László (balra) vezetésével zajlott az oktatás

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Kerékpáros Klub öt éve indította el a BEBIC kampányt, melyhez 2017-ben a fehérvári szervezet is csatlakozott. Minden alkalommal szép számmal összejönnek az érdeklődők, így biztosan van létjogosultsága az eseménynek.

Pásztor László, Magyar Kerékpáros Klub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezetének titkára elmondta: – Azért csináljuk, mert még ha valakinek van is jogosítványa, egészen máshogy viselkedik, amikor biciklis, illetve ha autós. Más szabályok vonatkoznak rá, arról nem is beszélve, hogy még mindig nagyon sokan járdáznak a városban.

A klub helyi aktivistái megmutatják minden érdeklődőnek, hogy hogyan kell használni egy körforgalmat, egy kerékpársávot, nyomot, egyáltalán hogyan kell eljutni A-ból B-be.

A titkár szerint érdemes lenne kamerára venni egy-egy utat, mert hajmeresztő dolgokat tesznek a kerékpárosok éppúgy, mint az autósok.

Pásztor László (balra) vezetésével zajlott az oktatás
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Pásztortól megtudtuk, hogy csapatával kidolgoztak Fehérváron egy közel hétkilométeres útvonalat, amiben mindenféle forgalmi helyzet megtalálható. Ezt járták be szerdán délután és a tervek szerint ezt ismétlik meg pénteken, sőt szeptember 23-án is, a mobilitás hetében.

– Nagyon jók a visszajelzések, mondják, hogy a bebiciklizés után már nem félnek az úttesten, ám ehhez szükség van az autósok segítségére is. Ha egy picit jobban odafigyelnek ránk, ha egy kicsit lassabban mennek és ha csak pár centivel nagyobb oldaltávolságot hagynak, akkor közösen el tudjuk érni, hogy mindenki biztonságosabban közlekedjen, járműtől függetlenül – hangsúlyozta Pásztor László.

Az egyik oktatásra várakozó vállalkozó, Mezei Mónika arra kérdésünkre, hogy miért jelentkezett, azt mondta: – Mindennap biciklivel járok dolgozni és szeretném tudni, hogy merre mehetek, mik a szabályok, mert igazából én sem tudom mindet. Most kaptam egy kisokost, amiből tanulhatok és most a gyakorlatban is megtanítják, megmondják és megmutatják, hogy mik a szabályok. Ez az első alkalom, hogy részt veszek ilyenben és elhoztam a lányomat is, mert ő is sokat biciklizik. Abban bízom, hogy ettől majd bátrabbak leszünk és magabiztosabban tudunk a jövőben kerékpározni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában