A kora hajnalt is beragyogja

2021.09.06. 11:44

Lélegzetelállító látványban lehet részünk szeptemberben az égre nézve

Ha különleges égi jelenségekről beszélünk, elsőre a legtöbben a hullócsillagokra asszociálnak, habár ezen túl is számos érdekességet tartogat számunkra a csillagokkal borított égbolt. Szombat hajnalban a különleges megvilágításba került holdsarlót csodálhatták az éjjeli baglyok és a korán kelők.

Héjj Vivien

4,2 százalékos holdsarló szeptember 5-én hajnalban Fotó: Camelferr/idokep.h

A Hold egy rendkívül közismert égitest, nehéz lenne olyan felnőttet találni, aki ne hallott volna még róla, sőt, a többség már óvodás korától képes felismerni, és megkülönböztetni azt a Naptól, csillagoktól, felhőktől, repülőktől, madaraktól, illetve egyéb, az égen látható objektumoktól. Mindezt annak ellenére vagyunk képesek megtenni, hogy a Hold már csak szabad szemmel figyelve is egészen sokféleképpen nézhet ki az égbolton. Elég csak a vékony, sarlóra emlékeztető vagy a rendkívül fényes, szabályos kör alakú teliholdra gondolni. A Hold különféle megvilágítottsági állapotait a Hold fázisainak nevezzük. Ezek egy holdhónap, azaz nagyjából 29 és fél nap alatt ismétlődnek.

Az elmúlt hétvégén, egészen pontosan szeptember 4-én hajnalban kelt fel a 9,8 százalékos megvilágítású holdsarló. Hogy mit is jelent ez a jelenség pontosan, arról Banc Rolanddal, a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló önkéntesével beszélgettünk.

– A megvilágítottság azt jelenti, hogy a Földről, adott helyről nézve a Holdnak százalékban kifejezve mekkora részét láthatjuk megvilágítva. Ebben az esetben kevesebb mint a tizedét, egészen pontosan 9,8 százalékát. Ezeket az értékeket különféle számítógépes modellek segítségével előre pontosan meg lehet jósolni – mesélt a jelenség részleteiről Roland, aki azt is elmagyarázta, mit láthat ilyenkor az amatőr szemlélő.

– Egy gyönyörű szép, vékony, sarlós holdat láthatunk, ami mellett megfigyelhető a hamuszürke fényjelenség, persze csak derült égbolt esetén, melynek során a vékony fényes sarló mellett megfigyelhető a Hold korongjának egésze, hasonlóan a teliholdhoz, mivel ilyenkor a Hold éjszakai oldalát a Földről visszaverődő napfény világítja meg. A megfigyelést nehezíti, hogy ilyenkor a Hold a Naphoz látszólag rendkívül közel, majdnem egy irányban helyezkedik el, így a Hold csak nem sokkal napkelte előtt kel a horizonton, tehát az égbolt körülötte egészen világos lehet. Ráadásul csak alacsonyan, a horizont közelében látható jelenségről van szó, amit már az egészen távoli fellegek is könnyen megzavarhatnak, így az időjárás tulajdonképpen egy nagyon komoly tényező.

4,2 százalékos holdsarló szeptember 5-én hajnalban Fotó: Camelferr/idokep.h

Mint megtudtuk, a vékony, sarlós Hold, illetve a hamuszürke fény szabad szemmel is megfigyelhető, sőt, már egy egészen kezdő, de jól beállított távcsövön keresztül is lélegzetelállító látványban lehet részünk, ugyanis a Hold felénk eső felszínén a kelő Nap fényében kirajzolódó kráterek és hegyvonulatok kontrasztos, elnyúlt árnyékai mellett a Hold éjszakai oldalán is könnyen megfigyelhetők azok a sötétebb-világosabb területek, amelyek leginkább teliholdkor láthatóak.

Aki esetleg lemaradt a különleges jelenségről, annak sincs oka az aggodalomra.

– Pontosan ilyen állapotot nagyjából 29 nap múlva lehet megfigyelni, de dagadó holdsarlót már szeptember 7-én, illetve az azt követő néhány estén, közvetlenül napnyugta után is érdemes keresni, hiszen a legközelebbi újhold szeptember 7-én hajnali 3 óra körül lesz. Érdekesség, hogy ilyenkor a kora esti égen a Hold mellett a Vénusz vagy népies nevén Esthajnalcsillag is könnyen megfigyelhető lesz – tette hozzá Banc Roland.

Aki szeretné a Holdat és más égitesteket távcsövön keresztül megfigyelni, az a megadott időpontokban (szeptember 10-én és 17-én) ellátogathat a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóba. A részvétel ingyenes, részleteket a csillagvizsgáló közösségi oldalán találnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában