Frissen Fejérből

2021.09.16. 20:00

A lakosság szedte Söréd szőlőjében a termést, hogy legyen saját boruk

A falu aktív és lelkes közösségének köszönhetően lekerült a fehér borszőlőt termő tőkékről a gyümölcs, egyenesen a garatba, a présbe, majd a hordóba. A munka gyorsan véget ért, de a csapat utána is együtt maradt.

Palocsai Jenő

A közös munka, s annak a bizonyos gyümölcse: érett a szőlő, hajlott a vessző

Fotó: önkormányzat

Szombaton délelőtt 10 órakor volt indulás a falu Székesfehérvár felőli végéből. A játszótér előtt felsorakozott három lovas kocsi, majd a főleg gyerekrakománnyal telt szekerek elindultak. Volt egy megálló a presszónál, majd az önkormányzatnál, míg végül kiértek a sörédi szőlőhegyre. Úgy 40 ember, vagyis a lakosság mintegy 10 százaléka vállalkozott a munkára, de nem láttak neki azonnal a feladatnak, hanem előbb letáboroztak a falu felújítás alatt álló, belül már megszépült, nádfedeles présházának udvarán. Egy régi-régi recept alapján készült forgács-, illetve csörögefánkot sütöttek a sörédi képviselő-testület hölgy tagjai, és abból falatoztak a szüretesek, aztán megkezdődött az érdemi munka.

Végh Rudolf polgármester elmondta: – A táblából csak a fehér szőlőket szedtük le, a kék szőlő, vagyis az otelló, illetve a közötte termő néhány delavári meg nova, ahogy a helyiek mondják, még várat magára. Mivel negyvenen álltunk neki, kényelmesen, jó fél óra alatt végeztünk magával a szürettel, melynek során 250 kiló szőlő került a kisebb és a nagy garatba, majd a kádakba.

Az önkormányzat becslése szerint a kék szőlőből kicsit több, talán 200-250 liter bor lesz idén, mivel jelenleg több a vörösbort adó fajta, mint a fehér az adott területen. A termés teljesen egészséges, és a helyiek bíznak abban, hogy fent lehet hagyni még egy kicsit a tőkén, hogy minél jobban megérjen, anélkül, hogy a madarak vagy a kétlábú seregélyek, vagyis a tolvajok leszednék még a szorgalmas lakosság előtt.

A közös munka, s annak a bizonyos gyümölcse: érett a szőlő, hajlott a vessző
Fotó: önkormányzat

Végh Rudolf tart azért az igazi őszi időjárás beköszöntétől is.

– Ezen a szüreten az idő tökéletes volt, de nem lehet tudni, hogy két hét múlva még mindig ilyen kegyes lesz-e hozzánk a természet. Ha igen, akkor talán ugyanilyen nagy tömegben, sok apró gyerekkel, jó hangulatban tudjuk szedni a kék szőlőt, de az is lehet, hogy az már a hideg vagy az eső miatt nem lesz ilyen buliszüret.

Mint megtudtuk, a közelmúltban került az önkormányzat birtokába a szőlőhegy utolsó nádfedeles présháza és nemrégiben a szomszédos telket is megvették, így most már bőven van tér nemcsak a munkához, de a közös idő eltöltéséhez is. Ez most jól is jött, hiszen ott állították fel az asztalokat és a padokat, melyek kényelmében elfogyaszthatták a Sörédi Szőlőhegyért Alapítvány segítségével elkészült, helyben főzött, a munka után jól megérdemelt gulyást.

A pince is valamennyire fel lett újítva, belső terében a csántérfákon sorakoznak a festett fahordók, mellettük a fából készült eszközök, töltike, kád és puttony. Utóbbival a gyerekek is hordták a szőlőt a garatra. A darált cefre bekerült egy 200 és egy 50 literes présbe, s onnan összesen 180 liter must csordogált elő. A minőséggel elégedettek, ugyanis 17,5-es a must cukortartalma és 11 körüli a savtartalom.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Törő Gábor országgyűlési képviselő, akinek a támogatása rendkívül fontos, ugyanis a falu présháza még nincsen kész, mondta Végh. Majd hozzátette: – Szeretnénk kívülről is széppé tenni az épületet és a borospince is renoválásra szorul, emiatt vannak beadott pályázataink is.

Arra a kérdésre, hogy mikor találkozhat legelőször az új sörédi faluborral a lakosság, Végh Rudolf azt felelte: – Körülbelül két hét múlva tervezzük a kékszőlő szüretelését. Remélhetőleg addigra már a munkára vállalkozó szüretelők megkóstolhatják mint murcit, és nagyon bízunk abban, hogy az őszre tervezett borkóstolókon már kikerülhet az asztalokra, illetve a poharakba ez a nedű. Emellett az adventi rendezvénysorozat idején is készül majd belőle forralt bor, ahogy a februári kolbásztöltő versenyen is – feltéve, ha nem szól közbe a covid.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában