Frissen Fejérből

2021.09.17. 10:00

Kevesebb a guberáló Fehérváron

Két hete folyik a városban a társasházi övezetekben a házhoz menő lomtalanítás. A legtöbb helyen egy kijelölt helyre lehet letenni az otthonokból kiszanált holmit.

Borsányi Bea

Habár akkora felfordulást már nem csinálnak a lomizók, mint régen, azért a széttúrás előfordul

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mint azt a Depónia Nonprofit Kft-től megtudtuk, eddig 311 társasháznál végeztek a lomtalanítással az elmúlt hetekben. A társaságnál lassan tíz éve, hogy megszűnt a teljes településeket érintő lomtalanítás, amelyet a házhoz menő váltott fel. A társasházi övezetekben a közös képviselő rendelheti meg a szolgáltatást, amit általában az őszi időszakra időzítenek. A lakókat ezt követően értesítik a pontos dátumról, akik a lomhulladékot egy, a Depónia által kihelyezett konténerbe dobhatják, vagy egy előre kijelölt területen tehetik le.

Habár akkora felfordulást már nem csinálnak a lomizók, mint régen, azért a széttúrás előfordul
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A társaság többek között azért állt át erre a rendszerre, mert így valóban csak a Depónia ügyfelei vehetik igénybe a szolgáltatást. Korábban gyakori volt a „potyázás”, és az is előfordult, hogy az egész várost érintő lomtalanítás esetén kisebb vállalkozások is kihordták a hulladékukat. Az előre egyeztetett időpontban történő lomtalanítás pozitív következménye az is, hogy valamelyest visszaszorult a guberálás jelensége, hiszen nincs az egész városban előre meghirdetve a lomtalanítás időpontja. Ám még így is előfordul, hogy a turkálók szétdobálják a kupacokat, szétverik a kitett háztartási eszközöket, zajonganak, összevesznek a holmikon. A családi házas övezetekben a házhoz menő lomtalanítás évente egyszer, január 2. és szeptember 30. között rendelhető meg a Depónia ügyfelei számára. Az időpontot a társaság ügyfélszolgálatán előre kell egyeztetni, és egy alkalommal legfeljebb 3 köbméter hulladékot lehet elszállíttatni.

Van azonban, amiket ennek a szolgáltatásnak a keretében sem szállítanak el. Ilyen az elbontott gépjármű-karosszéria, az építési törmelék, nyílászárók, a veszélyes (pl. olaj, festék, akkumulátor) illetve az elektronikai hulladék, a gumiabroncs, és mindezeken felül azok a hulladékfajták, amelyeket a kommunális vagy a szelektív gyűjtés keretében rendszeresen elszállítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában