Frissen Fejérből

2021.09.16. 07:15

Javítják a kálozi ivóvizet

Már augusztus 2-án nekiállt a kivitelező a kálozi ivóvízminőség-javítási beruházás kivitelezésének. Szerdára esett a nagy volumenű projekt hivatalos megnyitója.

Majer Tamás

A kálozi nyitórendezvényen részt vevő szakemberek, vezetők

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A község önkormányzatát Weisengruber Imre polgármester képviselte, s megtudtuk, közel 180 millió forintos támogatás révén valósulhat meg a beruházás.

A kivitelező, a Közmű-­Alagút Zrt. részéről Kabai Róbert projektmenedzser mondta el lapunknak, hogy 2022. március–április magasságában indítják el a próbaüzemet.

– A lakosok a próbaüzem zártával a tisztított vizet június–július környékén kaphatják – mondta a menedzser.

A kálozi nyitórendezvényen részt vevő szakemberek, vezetők
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szabó Attila, a Fejérvíz szakembere arról tájékoztatott, hogy most is minden határértéknek, szabványnak megfelel a kálozi ivóvíz. Jelenleg viszont folyamatosan figyelniük kell itt a víz magas ammóniaértéke miatt a nitrit kialakulásának lehetőségét, emiatt pillanatnyilag fertőtlenítőszert adagolnak a vízhez. A beruházás megvalósítása után erre már nem lesz szükség. A víz íze esetlegesen megváltozhat majd a projekt végeztével, de ez csak megszokás kérdése. A vízminőség biztonsága sokkal jobb lesz.

A beruházás részleteiről: a kiválasztott műszaki megoldás során új vízkezelő technológia valósul meg, új épülettel. Új, 50 köbméteres, vasbeton tiszta­víz-medence épül, új hálózati nyomásfokozót telepítenek. A medence a vízkezelő épülettel egységes, kompakt építményt fog alkotni. Az új technológia a meglévő vízműtelepen létesül, a befogadó épület alapterülete 74 négyzetméteres lesz. Az új vízkezelő épületben technológiai helyiség, szivattyútér és vegyszeres helyiség is helyet kap. A víztoronnyal kapcsolatban nem történik beavatkozás a projekt során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában