Frissen Fejérből

2021.09.28. 10:17

Indul az őszi rókavakcinázás

Az erdőket járva barátságos és sajnos olykor kevésbé barátságos állatokkal is összefuthatunk.

FMH

Ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe

Fotó: pixabay.com

Az őszi rókavakcinázás az előbbi találkozók számának növekedését hivatott segíteni, vagyis azt, hogy ne veszett rókákkal találkozzunk túrázásaink, kirándulásaink vagy egyszerűen mindennapi életünk során. A repülőgépes vakcinázás október 2. és 16. között zajlik hazánkban, a kijelölt időponton belül pedig ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hivatalos közleménye szerint az immunizálás során a vakcinatartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki a területre, ez azonban a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Nem mellesleg az érintett területekről az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzat a hirdetőtáblákon tájékoztatja a lakosságot. A külterületeken elhelyezett plakátok pedig a kirándulókat figyelmeztetik.

Ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe
Fotó: pixabay.com

A veszettség fő terjesztője a vörös róka, melynek hazai állománya mintegy hetvenötezer egyedre becsülhető. A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, ezért a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott – írják a közleményben. Hozzátéve: az immunizálási program eredményességét a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a Nébih. Az előző évek eredményei alapján a vakcinázott területen a rókák mintegy háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket. A program sikerét bizonyítja, hogy a betegség az elmúlt években már csak elvétve fordult elő hazánkban. A témában hamarosan megyei adatokat is olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában