Frissen Fejérből

2021.09.21. 07:05

Időutazás a számítástechnika világában – Ismét a PC-őrültek paradicsoma volt Füle

Egy év kihagyás után ismét a Commodore-ok, az Amigák és a Golden Axe uralta a fülei tornacsarnokot.

Elekes Gergő

Hiába régi, még ma is szórakoztató!

Fotó: Kerékgyártó Gyula

Szombaton délelőtt 10 órától a számítástechnika szerelmesei özönlötték el Fülét, hiszen hatodik alkalommal rendezte meg Orsovai Sándor, azaz Bacsis az általános iskola tornatermében a Bacsis Retro Számítógép Kiállítást. A két napos eseményen, nyolcszáz négyzetméteren nyolc számítógépőrült mutatta be féltve őrzött tárgyait a közönségnek. A 120 kiállított és működőképes gép csodálatos emlékeztetője a 80-as, 90-es évek technológia fejlődésének, hiszen az x86 alapú gépek mellett az asztali PC-k, laptopok, Commodore-ok, magyar gyártmányú eszközök, sőt idén első alkalommal konzolok is képviseltették magukat a börzén.

Videókártya-paradicsom
Fotó: Kerékgyártó Gyula

– A kiállítás látogathatósága idén védettségi igazolványhoz volt kötve, így emiatt sok érdeklődő inkább otthon maradt, ám még így is sikerült a két évvel ezelőtti látogatószintet tartani. Többségében talán nem meglepő módon férfiak jöttek, ám a kezdetben csak látogatóként érkező hölgyek is találtak maguknak látványosságokat. Korosztályt tekintve igen széles skálán mozogtak, a tizenévesektől egészen a hetvenévesig láthattunk érdeklődőket – tudtuk meg a főszervezőtől.

Persze nem csak PC-ket, hanem egyéb számítástechnikához köthető termékeket is láthatott a nagyérdemű, úgy mint videójáték-, és videókártyagyűjteményt, processzorok egész hadát, sőt még egy működő lézerdiszk lejátszót is, ami igazi kuriózumnak számít, hiszen a maga idejében is csak Japánban és az Egyesült Államokban lehetett kapni. Mondani sem kell, ez az eszköz is működőképes állapotban érkezett Fülére.

Hiába régi, még ma is szórakoztató!
Fotó: Kerékgyártó Gyula

Akadt azonban még ennél is különlegesebb dolog!

– Él Fülén egy makett gyűjtő, aki megkeresett a rendezvényen való megjelenés lehetőségével. Mivel amúgy is nyitni akartunk új dolgok felé, örömmel vettük a megkeresést, az idő pedig mindannyiunkat igazolt, nagyon sok látogatónk időzött el hosszan az apró tárgyak bűvöletében.

Újdonság volt idén a makett gyűjtemény, aminek óriási sikere lett
Fotó: Kerékgyártó Gyula

Technikai probléma mint minden évben, úgy idén is akadt, ezek azonban nem érték váratlanul Bacsisékat, mint mondja, 30-40 éves technológiákról beszélünk, mindig számolni kell ezzel a lehetőséggel. Az idei kiállításon is akadt több gép, ami az örök bitmezőkre távozott, ám az eddigi éveket figyelembe véve idén volt a legkevesebb ilyen eset.

Folytatás jövőre ugyanitt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában