Frissen Fejérből

2021.09.14. 11:00

Időutazás a felállított jurta terében és az erőterében Felcsúton

A faluház nagytermében kényelmesen elfért a két jurta, ezek formája ezer éve változatlan. A berendezés szabályait megőrizte az emlékezet, a mai nomádok is így használják. Cserkuti János és barátai az Árpád-korba invitáltak.

Zsohár Melinda

A faluház nagytermében állítottak fel két jurtát, ezek éppen olyanok, mint ezer évvel ezelőtt, honfoglalás kori őseink idején. A nagyobbikban a férfiak mindennapjait szolgáló eszközök – a harcosok fegyverei, lamellás bőrpáncéling, íjak, tegezek, s a sámándob, amelyet meg is szólaltattak a múltidéző időutazáson, a nőiben asszonyi kellékek. Cserkuti János szenvedélye a történelem és a történelmi gasztronómia. Barátai is érzelmileg elkötelezettek a magyarság múltja iránt, kutatják, tanulmányozzák a forrásokat. Komoly játék, lelki átlényegülés egyegy alkalom. Legközelebb főznek is, a paprika előtti ízekkel, fűszerekkel. Képünkön, a jurtában Gulyás Marianna, Cserkuti János és Szabó János

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A felépített két jurta berendezése nem múzeumi tárgyakból áll, hanem személyes használati tárgyak, szögezték le a tegnapi rendezvényen a szervezők, akik maguk is korhű ruhákat öltöttek. Az önkormányzat támogatásával nyílt egy héten át látogatható kiállítás a faluházban, gyerekeket várnak minden nap az időutazásra. Flier Éva történelemtanár, helyi képviselő, nyugalmazott iskolaigazgató mutatta be a Felcsúton élő Cserkuti Jánost, az Országos Település és Múltkor Kutató Hagyományőrző Alapítvány alapítóját, szenvedélyes amatőr történészt és gasztronómust. Csatlakoztak hozzá a történelmi bemutatón a tatabányai Múltunk és Jövőnk Egyesület, valamint a Bendegúz Vére Egyesület prominens tagjai. Kaftánban, kézműves csizmában, szövött vászon ingben, karddal, íjjal kezükben idézik meg a 9-10. század hangulatát. A gyönyörű szarvkürt, a sámándob és a speciális és korabeli fúvós hangszer összhangzása tette teljessé a hangulatot a technika segítségével.

A faluház nagytermében állítottak fel két jurtát, ezek éppen olyanok, mint ezer évvel ezelőtt, honfoglalás kori őseink idején. Képünkön, a jurtában Gulyás Marianna, Cserkuti János és Szabó János
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szabó János és felesége, Mariann a fiaik révén kerültek kapcsolatba a Múltunk és Jövőnk Egyesülettel, a gyermekek íjászkodni akartak. Ottragadtak, bevonzotta őket ez a korszak. A Bendegúz Vére Egyesület oszlopos tagja, Zsovinecz Márton tekintélyt parancsoló külsejével és méreteivel maga a megelevenedett Árpád-kori figura, díszesebb kaftánja csakúgy illik hozzá, mint kezébe a sámándob. Szabó János cserép pálinkás butellákat gyűjt, ezek vélhetően nem egészen Árpád-kori rekvizítumok, bár a fazekasok ugyancsak régóta készítik. Keveredik a mese, a történelmi emlékezet, olvasmányélményeink lenyomata fejünkben a jurta sajátos terében és erőterében, a csizmás-kaftános vitézekkel együtt, a kamera társaságában.

Szabó János kezében egy hatalmas sámándob
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szilágyi Ildikó a női jurtában mesél szintén arról, hogy íjászkodó fia révén csatlakozott a honfoglaláskor iránt vonzódó hagyományőrzőkhöz. Szab-varr vászonruhát, táskát, lábbelit. Zsovinecz Márton csöndesen ingatja a fejét a honfoglaláskor kifejezésre. „Nem szeretjük ezt a szót”, mondja. „Mi, magyarok, itt voltunk a Kárpát-medencében mindig, csak elmentünk portyázni”, szögezi le. Egyébként politikamentesek a tagok, a szervezeteik, ezt hangsúlyozzák újra és újra. S ha már nem főzött mégsem Cserkuti János, megosztja velünk az Árpád-kori sertéspörkölt receptjét. Amerika felfedezése előtt vagyunk, nincs paprika, paradicsom, s nincs burgonya sem. Kizsírozott vasedényben megpörköljük az összedarabolt húst, s zöldfűszerekkel ízesítjük a só mellett: rozmaring, bazsalikom, medvehagyma dukál belé, időszakosan váltakoztatva őket. A magyar kenyér, a bodag, vagy bulgur illik hozzá. A gyerekeknek a hét során interaktív előadásokkal szolgálnak a látogatáskor, s aki akar, az udvaron íjazhat is, ígéri Cserkuti János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában