Frissen Fejérből

2021.09.18. 17:00

Hármas ünnepet ülnek Bodajkon

Szeptember harmadik hétvégéjén három ünnep is zajlik párhuzamosan a városban. A Covid miatt most tartják a városnapi ünnepséget, a Mária búcsút és az időközben felújított kastély is megnyitotta kapuit.

Palocsai Jenő

Sok látogatóra, zarándokra számítanak a Mária-napi búcsút ünneplő, teljes felújításon átesett kegyhelyen ezen a hétvégén. A búcsúra a kegyhely megszépült, és bár lesznek még apróbb simítások, kisebb javítások, de ezek már nem hátráltatják a nagy ünnepet. Most szombaton Spányi Antal megyés püspök megáldja a kegytemplombelsőt, amely teljesen elkészült, és felszenteli az új miséző oltárt, amelybe egy ereklyét helyez el. Olyan ajándékot ad, amely az egész magyar egyház életében is kiemelkedő, és ezzel fogja megerősíteni a kegyhely ősiségét, eredetét.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Bodajk az egyik leghíresebb búcsújáró helyünk, így egész hétvégén vallási programok követik egymást a nemrég másfél milliárd forintból megújult Bodajki Mindenkor Segítő Szűz Mária Kegyhelyen és annak udvarán. Többek között Udvardy György veszprémi érsek és Spányi Antal megyés püspök is tart majd misét.

Persze a búcsú nemcsak vallási ünnep, így van kirakodóvásár és vidámparki hangulat is a bodajki tó körül található parkban.

Wurczinger Lóránt elmondta: – Ez a terület hat helyről is megközelíthető, így ezen most változtattunk. Úgy alakítottuk ki a teret a rendezvény idejére, hogy csak két irányból lehet majd bejutni a belső részbe, ahol a színpad, illetve a vidámparki játékok vannak. Ide 1500 főt tudunk beengedni, mert ezt engedik a járványügyi előírások. Védettségi igazolvány nem kell, de a ki- és beléptetésnél a területet felügyelők számolják, hányan mennek be és hagyják el a körbezárt teret.

A városnapon adják át minden évben azokat a kitüntetéseket, melyekkel megköszönik Bodajk azon lakóinak munkáját, akik valamivel öregbítik a város hírnevét. Ez alkalomból ünnepi közgyűlést tartott pénteken a város képviselő-testülete. A díjazottak között voltak korábbi városvezetők, orvosok, művészek, illetve a közélet egyéb szereplői is.

A városnapnak július első hétvégéjén kellett volna lennie, de el kellett tolni a dátumot, így most a búcsúval egyben tartják meg. Ennek keretében zajlik a Bodajki Zenei Napok.

Több művész is fellép a színpadon szombaton. De aznap lesz a sakkverseny, és a Szép ház–Virágos porta díj átadása is, ahol a tavalyi elmaradást is bepótolva húsz otthon tulajdonosa kap elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában