Frissen Fejérből

2021.09.20. 17:30

Fontos témákat érintettek a közgyűlésen Dunaújvárosban

Nyílt ülésen negyven napirendi pontot tárgyaltak a képviselők, egy témáról, a Dunaújvárosért Díj adományozásáról pedig zárt ajtók mögött döntöttek.

DH

Fontos témákat érintettek a közgyűlésen Dunaújvárosban, ahol több kérdésben is határozat is született

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A nyílt ülésen több, még az előző ciklusban elnyert pályázathoz kapcsolódóan kellett döntéseket meghozniuk a képviselőknek. Ilyen a kerékpár­út-hálózat fejlesztését célzó projekt, amely új gyalogosátkelő kialakítását is jelentené a Halászsor és a Szigeti út között. A beruházás olyan területet is érint, amely az ISD Dunaferr Zrt. tulajdona, ezért haszonkölcsön-szerződést kötnek.

Öt évre bérlőt keresnek a Tűzálló úti lőtér hasznosítására

A táborállási partfalszakasz stabilizálásáról szóló beruházás részeként a többi között közcélú felszíni és felszín alatti csapadékvíz-elvezető létesítményeket építenek. Az összegyűjtött csapadékvizet a Palánk utcából a Névtelen árokba vezető, irányított fúrással készülő felszín alatti vízelvezető csatornán keresztül vezetik el. A létesítmények nyomvonala magántulajdonban lévő telkeket is érint, így vízvezetési szolgalmi jogról születne megállapodás az ingatlantulajdonosokkal.

Arról is határoztak, hogy pályázatot nyújtanak be az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt „Tisztítsuk meg az országot” nevű pályázatra

A pályázatot szeptember 15–ig kellett benyújtani, így most az utólagos jóváhagyásról döntöttek. Kedvező elbírálás esetén önkormányzati területek megtisztítására, szemétszedéshez kapcsolódó eszközökre lehet forrást nyerni.

Fontos témákat érintettek a közgyűlésen Dunaújvárosban, ahol több kérdésben is határozat is született
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Az önkormányzati tulajdonú, Tűzállói úton lévő lőtér 2020 májusától a DVG Zrt. vagyonkezelésében van. A DVG most azt kérte az önkormányzattól, hogy szüntessék meg ezt az egyébként 15 évre szóló szerződést, mert a társaság profiljába nem illik bele a lőtér üzemeltetése, és az ahhoz szükséges engedélyekkel sem rendelkeznek. A közgyűlés döntése alapján pályázatot írnak ki a lőtér 5 évre szóló bérbeadására. Rögzítették, hogy a megajánlott bérleti díj legalább évi egymillió forint.

Ez év végéig meghosszabbítják az élményfürdőre vonatkozó üzemeltetési szerződést a DVG–vel

A napirend részletezi, hogy szeptember 30-ig üzemel a fürdőrészleg, erre a fél hónapra 9 millió forintot biztosítanak. Októbertől decemberig pedig havi 6 milliót, ekkor a fürdőben található szolgáltató egységek elérhetősége érdekében lesz nyitva a létesítmény, vagyis a szauna és a római fürdő rész ekkor együttesen üzemel majd. Az élményfürdő témájában Cserna Gábor fideszes képviselő érdeklődött, hogy milyen eredménye van a fürdő területénél végzett kútfúrásnak (a termálkút kialakítása a Modern Városok Program egyik projektje). Mezei Zsolt alpolgármester elmondta, hogy sikeres volt a fúrás, ugyanis 1344 méteren 41,7 fokos vizet értek el, a vízhozam óránként 5 köbméter, a vízminőség megfelelő, és a napokban érkezik egy szakértői csapat, hogy a hasznosítási lehetőséget megvizsgálják.

Mint azt a napirendben írják, a költségvetési bevételek és kiadások időbeli elkülönülése miatt, a keletkező átmeneti hiány finanszírozására december 31-i lejárattal 1,5 milliárd forint folyószámlahitelt igényelt az önkormányzat a számlavezető banknál. A mostani ülésen kinyilvánították azt a szándékot, hogy ugyanezen ok miatt ismét ugyanekkora összeget igényelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában