Frissen Fejérből

2021.09.22. 07:20

Folyik a víz a zámolyi tározóból

Megnyitották a tározó zsilipjét, szakaszosan ugyan, de engedik a vizet.

Tihanyi Tamás

Vízpótlás, de honnan? Akkor is (1991), és most is (2021) ez a legfontosabb kérdés

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Továbbra sem érkezik meg az annyira várt, jelentősebb mértékű őszi csapadék, pedig csak az segíthetne érdemben a Velencei-tó vízellátásán. Azonban a szakemberek, amit lehet, addig is igyekeznek megtenni, hiszen már az iszapban fekszenek a horgászcsónakok az északi oldal kikötőiben, a Szúnyog-szigeten.

Korábban már eldöntött tény volt, hogy amint lehet, lehalásszák a zámolyi víztározót, majd utána vizét tovább engedik a Velencei-tó felé. Egyelőre annyi történhetett meg, hogy valóban elkezdték leengedni a zámolyi tározót, de egyelőre csak részlegesen, a szomszédos pátkai tározóig engedik a vizet, ugyanis tanácsos megvárni, amíg a levegő ­– és a víz – tovább hűl, azzal javul a minősége. Csak azután következhet Zámolyon a teljes lehalászás és a leengedés, azonban ez a mennyiség – kétségeink ne legyenek – alig látszik majd meg a nagyobbik tavon. A hosszabb távú szándék a meglévő vízpótló rendszer rekonstrukciója. Ez a tározók felújítását jelenti, melynek keretében a víz minőségének javításáért mederkotrást, a vízkormányzó műtárgyak korszerűsítését és a földművek állékonyságának biztosítását kell elvégezni.

Vezető képünk illusztráció a Velencei-tóról. Fotó: FMH-archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában