Frissen Fejérből

2021.09.25. 20:00

Földönkívüliek és robotok vonzásában a Kutatók éjszakáján

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, de a Kodolányi és a Dunaújvárosi Egyetem is izgalmas bemutatókkal várta a Kutatók Éjszakájának résztvevőit.

Déri Brenda

A fenti címmel rendeztek robotversenyt pénteken a „Kutatók éjszakája” rendezvénysorozat részeként az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A gyerekek olyan izgalmas programokon vehettek részt, mint az autópályatervezés, robotprogramozás, virtuálisvalóság-szemüveg készítés vagy a morzézás. Az esemény célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson mindazon gyermekek számára, akik érdeklődnek a tudomány iránt és kipróbálnák magukat hasonló feladatokban, mint a fent említettek

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kora délutántól egészen a késő esti órákig 15 féle programot állítottak össze az Óbudai Egyetem fehérvári karán, melyek között volt Lego NXT robotok programozása, VR-szemüveg-készítés, autópályatervezés, morzézás, oszcilloszkóppal való mérés és még sok minden egyéb. Lapunk munkatársai éppen a robotversenyre értek oda, mely során a gyerekeknek tervezni kellett egy programot a robotokra, majd versenyeztetniük őket egy akadálypályán. Amelyik először célba ért, az volt a nyertes. Az esemény helyi koordinátora, Hajnal Éva elmondta, hogy a gyakorlati programok mellett a gyerekek megismerkedhettek professzionális eszközökkel, és előadásokon vehettek részt, melyek többek között az alumínium jelentőségéről és a vízben található baktériumokról szóltak. Előbbi az „Alumínium titka” , utóbbi pedig az „Ivóvíz – ahogy eddig nem láttad” fantázianevet viselte.

A robotok már a spájzban vannak címmel rendeztek robotversenyt pénteken a „Kutatók éjszakája” rendezvénysorozat részeként az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A gyerekek olyan izgalmas programokon vehettek részt, mint az autópályatervezés, robotprogramozás, virtuálisvalóság-szemüveg készítés vagy a morzézás.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Nem az Óbudai Egyetem volt az egyetlen megyei intézmény, amely csatlakozott a programokhoz. A Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló online rendezvényt tartott, amely során a résztvevők megtanulhattak 3D-s színképet elemzeni, illetve azt is, milyen lépések kellenek ahhoz a mezőgazdaság terén, hogy sikeresen működtethessenek egy földönkívüli kolóniát.

Tojásmozgatás robottal? Nem ördöngősség gyerekeknek sem
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Dunaújvárosi Egyetemen az érdeklődők megismerkedhettek az elektrosztatikus porszállítással, ami például a modern hulladékkezelésben, a fém részek különválasztásában segít.

A Kodolányi Egyetem oktatójának, Prantner Zoltánnak az előadásából pedig azt is megtudhatták az érdeklődők, hogy érdekes módon az egyiptomi közvélemény napról-napra nyomonkövette az 1956-os magyarországi eseményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában