Frissen Fejérből

2021.09.22. 20:00

Öröm a szőlőnek a napfény – Ferencz Károllyal beszélgettünk

– Nagyon rossz borokat csináltam. Nem volt rá időm – mondta Ferencz Károly, a Vertikál alapítója és korábbi vezetője, akivel Polgárdi Kőszárhegyhez közel eső részén, a Kőhegyen, saját szőlői tövében beszélgettünk.

Majer Tamás

A Kőhegyen, saját szőlői tövében beszélgettünk Ferencz Károllyal, Polgárdi város díszpolgárával

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Jöttek a barátok, mindig mondták, hogy minden oké, hozunk bort, csak a tiédet ne kelljen… – tette még hozzá lapunknak nyilatkozva Polgárdi új díszpolgára, augusztusban részesült az elismerésben.

Ferencz Károly abai születésű, közlekedésmérnökként végzett. 1974-ben kezdett el dolgozni, akkoriban kezdett el építkezni Polgárdin mint fiatal házas. Gyermekei is ideszülettek, s bár a család időközben Székesfehérvárra költözött, de egy pillanatig sem hagyták oda a kapcsolatot Polgárdival.

A Kőhegyen, saját szőlői tövében beszélgettünk Ferencz Károllyal, Polgárdi város díszpolgárával
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Vertikál Zrt. központja, székhelye Polgárdin van, Ferencz Károly felesége itt kezdett el tanítani, innen is ment el azután nyugdíjba, igazgató-helyettes volt, majd igazgató.

Ferencz Károly díszpolgári címében minden bizonnyal nagyon nagy részt az a tény van benne, hogy cége innen indulva ért el országos sikert. Az elmúlt mintegy három évtized alatt a Vertikál szakmai befektetőként – a helyi önkormányzatokkal szoros együttműködéssel – több, azonos tevékenységet ellátó cégben szerzett érdekeltséget, ezáltal kialakítva azt a cégcsoportot, amely napjainkban országos szintű, komplex hulladékgazdálkodási rendszert működtet. – Szerintem arra minden kollégám büszke, hogy innen, egy hatezer lakosú településről elindult, kis költségvetési üzemből ma két és félmillió embernek szolgáltat a cégcsoport – mondta a cégalapító, aki tíz éve ment nyugdíjba, és adta át a stafétát.

A cég mindennapi munkáját intézve kevés ideje jutott a hobbira, a szőlőre. Sőt, a vállalkozó 15 évig államvizsgáztatott is a Miskolci Egyetemen, 2011-től pedig a gödöllői egyetem címzetes egyetemi docense. Persze mindez nem volt felesleges, közel sem. Mint kifejtette, az egyetemekkel való jó szakmai kapcsolat a kezdetektől alapja volt cége fejlődésének. Folyamatosan részt vettek a kutatásfejlesztésben, az új technológiák meghonosításában.

Kiköveteli magának a törődést a föld, a szőlő, a bor
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nyugdíjasként végezte el a szőlész-borász képzést. Ma már a hozzá érkező vendégek nem hozzák a bort, hanem viszik! Ez egyébként alighanem nemcsak a hozzáértésnek és a ráfordított időnek, de a jó termőtalajnak, a sok napsütésnek is köszönhető.

– Nagyon nagy „megszállott mániám”, hogy ez a hegy ugyanolyan összetételű meszes hegy, mint a Villányi-hegység. Agyagos, löszös felső réteg található rajta. A testesebb borokat szereti, a vörösborokat – mondta Ferencz Károly, aki elmondása szerint, és szemmel láthatóan is kitűnően érzi magát itt, Polgárdi szélén. Közel mindenhez, mégis kicsit eltávolodva. A jó levegő, a jó atmoszféra adottság, s a munka sem hiányzik: kiköveteli magának a törődést a föld, a szőlő, a bor.

– Most telepítettem Fehérvárra és ide is egy napelemparkot. Ugyanaz a mennyiség van Fehérváron, mint itt. Az itteni naponta majdnem 10 kilowattal többet termel, mint a fehérvári, pedig ugyanúgy van betájolva mindkettő. Polgárdi fekvése más, és biztos, hogy sokat számít az is, milyen talaj van alatta – mondta.

Nos, ahogy az embernek, úgy a szőlőnek is öröm a napfény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában