Frissen Fejérből

2021.09.17. 07:00

Eredeti állapotára újítják fel az egykori Meszleny-kastélyt

A térség egyik legimpozánsabb látogatóközpontját álmodták meg a Meszleny-kastélyban, melynek tervezési munkálatai már gőzerővel zajlanak. A látványtervek elkészültek, melyek szerint újabb, pazar kulturális helyszín alakul a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola jóvoltából.

S. Töttő Rita

A látványtervek szerint ilyen lesz a megvásárolt kastély, de a környezete is megújul

Fotó: Látványterv: népfőiskola

Igazán bőséges örökséget hagyott a térségre Velence egykori ura, a Meszleny család: csak itt három kastély is köthető a nevükhöz – a Meszleny-Wenckheim (ma többek közt könyvtárnak, házasságkötő teremnek ad otthont), a Hauszmann-Gschwindt-kastély (most magánkézben van, lezárva), valamint az erdő közepén álló egyszerűen csak Meszleny- vagy Meszlényi-kastély.

Ezt a sort már csak azért is érdemes tisztázni, hogy egyértelmű legyen – ez utóbbi az a valaha volt lenyűgöző ingatlan, melynek eladásáról/ megvételéről a hírlap is hírt adott korábban. Akkor megírtuk, hogy az épületet, és az egykori park területének egy részét megvásárolta a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. Terveik szerint korszerű, a nagyközönség számára elérhető, izgalmas élményeket nyújtó látogatóközpont kialakítása a cél.

A látványtervek szerint ilyen lesz a megvásárolt kastély, de a környezete is megújul
Fotó: Látványterv: népfőiskola

– Az épület félig beomlott, életveszélyes állapotban van. Kifosztották, eltüzelték a nyílászárókat, szemetet hordtak oda. Ez a kastély hosszú évekig volt olyan tulajdonos kezében, aki nem kezdett vele semmit – nyilatkozta akkor L. Simon László, a népfőiskola védnöki testületének tagja.

Aki a napokban – igazolandó, hogy a jelenlegi tulajdonos nem csak a levegőbe beszél – nyilvánosságra hozta az épület látványterveit is. Ezek szerint az egyébként műemléki védelem alatt álló épületet eredeti állapotára újítják fel, környezete megszépül és újabb, modern kiszolgálóépület, parkoló, park és játszótér is helyet kap majd a területen. A kastély tervezett képe vetekszik a Vörösmarty Emlékház, valamint a Halász-kastély látványával, melyek megújulása szintén L. Simon Lászlóhoz köthető. A területet a megvásárlást követően megtisztították, és már most is reménykedésre ad okot, hogy nem változatlan állapotban vár sorsára.

Pezsgő kulturális élet folyt itt régen, ma még ilyen, de hamarosan megújul a Meszleny-kastély
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A kastélytól nem messze, az erdő egy másik pontján, az egykori gyerektábor területén építik azt a pumpapályát, amely a térség kerékpáros- és sportéletének egyik kiemelkedő központja lesz. A Művészeti Népfőiskola Gyermektábor és Kerékpáros Központ modern és Magyarországon a legnagyobb pumpapályáját már most sokan boldogan használnák, átadására azonban a kivitelezési munkák teljes befejezéséig várni kell.

A kastély azonban még érintetlen. Rodics Eszter, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke megkeresésünkre elmondta: – Jelenleg a legfontosabb feladatunk, hogy az épület tetőszerkezetét mielőbb rendbe hozzuk, hogy megelőzzük a további állagromlást – tudtuk meg, ahogy azt is: mindeközben a látványtervek elkészültek és folyamatban van a kiviteli tervek elkészítése is.

– Gőzerővel zajlik tehát a felújítás előkészítése, ennek a folyamatnak szép lenyomata a látványterv – hangsúlyozta Rodics Eszter, kiemelve, hogy a terv változatlanul az, hogy egy rendkívüli látogatóközpont jöjjön létre a valaha volt úri kastély épületében. Hozzátette: a tervezés részeként megtörténtek az állagvizsgálatok, alapfeltárások, illetve az épület teljes felmérése, továbbá, tekintve, hogy műemléki épületről van szó, az örökségvédelemmel is folyamatos az egyeztetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában