Frissen Fejérből

2021.09.18. 13:00

Bakancslistás múzeum a bodajki Vadászkastély

Újabb Fejér megyei kastély újult meg, ezúttal nagyobb részben magánforrásból. Újabb turistavonzó hely nyílik meg Bodajkon.

Majer Tamás

Belefeledkezni egy medve fogsorába… A medvétől jobbra L. Simon László, Törő Gábor és Wurczinger Lóránt

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A Bodajki Vadászkastély majdnem kétszáz évvel ezelőtt épült, valószínűleg Hild József, a kiváló magyar építész tervei szerint. Kalandos története során a kastély szolgált már a helyi földbirtokosok lakóhelyeként, turistaszállóként, de még birkaistállónak is használták egy ideig – áll a ma, szeptember 18-án megnyíló új múzeum egyik brosúrájában.

Amint az a pénteki sajtóbejáráson elhangzott, a megnyitó után egy hónap próbaüzem következik, amelyre előzőleg kellett jelentkezni. Tele is a naptár. Ezután nyit meg végképp a vadászkastély.

Még két fontos látogatói információ: a múzeumba előzőleg regisztrálni kell, oda – az elhangzottak szerint – nem lehet a máshol megszokott módon, a nyitvatartási időben megérkezve belépni. Továbbá: csak tárlatvezetéssel látogatható a múzeum. Így szeretnék megóvni a kiállított preparátumokat, trófeákat. Cserébe viszont ezek nem üvegfalak takarásában szemlélhetők meg, hanem közvetlen közelről. Farkasszemet nézni egy oroszlánnal, belefeledkezni egy medve fogsorába!

Belefeledkezni egy medve fogsorába… A medvétől jobbra L. Simon László, Törő Gábor és Wurczinger Lóránt
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A tájékoztatón L. Simon László, a kiállítás kurátora – a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója – kiemelte, az összesen 3,2 milliárd forintból felújított kastély, illetve létrehozott múzeum nagyobb részben magánberuházás, kisebb részben – 1,4 milliárd forint – állami támogatás révén jött létre.

– A kastélyban látható fantasztikus gyűjtemény is magánadományozók, magánfelajánlások jóvoltából került a múzeumba – mondta. A kiállítási anyag értékét 1,5 milliárd forintban jelölte meg; ez nincs benne a fenti 3,2 milliárdban.

Farkasszemet nézni egy oroszlánnal…
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Bodajk polgármestere, Wurczinger Lóránt értelemszerűen üdvözölte a – „leánykori nevén” – Hochburg-Miske-kastély megújulását. Komoly turisztikai vonzerő lesz a vadászkastély Bodajk számára.

Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a környéken a közelmúltban számos kastélyt felújítottak. A nemrég megnyitott Nádasdy-kastély egy hónap alatt 25 ezer fizető látogatót vonzott, s nem csökken az érdeklődés. Beszélt arról is, hogy fontos cél, hogy a felújított kastélyok kerékpárral és autóval is jól megközelíthetők legyenek.

Visszatérve a Bodajki Vadászkastélyra: a klasszicista kastélyépület mellett a héthektáros angolpark is megújult. Az újonnan megépült portaépületben, illetve a kastélyban összesen 923 négyzetméternyi kiállítótér létesült. A parkban található hat üvegpavilonban az öt magyar nagyvadfajtát – dámvad, gímszarvas, muflon, őz, vaddisznó – és a magyarországi dúvadakat mutatják be.

Rengeteg digitális eszköz segíti a befogadást, még a vendégkönyv is érintőképernyős. A látogatók közös fotót csinálhatnak – hogy csak egyet mondjunk – Kittenberger Kálmán vadásszal (1881–1958), sarkvidéki jeget tapinthatnak, máshol meg úgy érezhetik kicsit, mintha vízen járnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában