Frissen Fejérből

2021.09.20. 14:50

Az utolsó ilyen bornap Móron

A hétfői soron kívüli testületi ülésen több napirendi pontot is tárgyaltak, de ezek közül kiemelkedik a közelgő bornapok lebonyolításával és a belváros átalakításával kapcsolatos javaslatok. Ez lesz az utolsó olyan bornap, amikor a jelenleg ismert és megszokott belvárossal fogadja Mór a vendégeket.

Palocsai Jenő

Egy bolt már elköltözött, a többi legkésőbb október végéig köteles elhagyni a bontásra ítélt épületeket.

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Hétfőn reggel hét javaslattal állt munkához a város képviselő-testülete, ám az Úszónemzet Program Együttműködési Megállapodásának tárgyában nem tudott a Sportbizottság dönteni, így annak vezetője, Arany Tamás azt kérte, vegyék le a napirendről és majd a következő ülésen tárgyalják az elviekben egyébként támogatott javaslatot.

A második és a hatodik napirendi javaslat a városi piac beruházásaival kapcsolatos feladatokról szól. Mint megtudtuk, megvan már a szerződés, vagyis, ha a forrás biztosított, akkor azonnal kezdődhet a munka. Fenyves Péter elmondta: – A Miniszterelnökség és a Pénzügyminisztérium ellenőrzését követően meg kellett hoznunk még bizonyos döntéseket. Korábban mi egybe számoltuk a három beruházási elemet, de a pénzügyi tárca, illetve az Államkincstár azt írta, hogy egyenként, tehát elemenként mutassuk ki a költségnövekményt. Mivel ez egy uniós pályázat, fontos, hogy a legtöbb költségnövekményt eu-s keretből kell biztosítani és csak a fennmaradó összeget kell a hazai forrás terhére megszerezni.

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Az ezzel kapcsolatos államkincstári ellenőrzést követően számíthatnak a kormány támogatására. Elemenként nyerték el a zöld városra a gazdaságfejlesztésre és a barna mezős beruházásra a pénzt. Ennek megfelelően a hétfői képviselő testületi ülésen három határozattervezet került a Bogyó Viktor és Horváth Lajos vezette pénzügyi, valamint településfejlesztési bizottság, illetve a képviselők elé. A testületek elfogadták a javaslatokat, valami az abban szereplő előterjesztéseket.

A piac új kialakításával kapcsolatban másik döntést is meg kellett hozni, illetve korábban a bizottságok elé tárni. Fenyves Péter erről így nyilatkozott: – Az óriási építkezés a korábban taglalt okokból úgy egy hónapot késik, és mindemellett közeleg a fűtési szezon, viszont egy távhővezetéket ki kell váltanunk, mert egész egyszerűen útjában van a tervezett földalatti parkolónak. Most elkészül a Mórhőn keresztül egy elkerülő vezeték, aminek költségeit utólag el lehet majd számolni és így nem lesz akadálya ez a bizonyos vezeték a jelentős átalakulást ígérő kivitelezésnek.

Egy bolt már elköltözött, a többi legkésőbb október végéig köteles elhagyni a bontásra ítélt épületeket.
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Szeptember hatodikát jelölte meg korábban a kiköltözés határidejeként az a levél, melyet a város minden piacudvarbéli üzletnek elküldött, ám a csúszás miatt türelmes az önkormányzat is.

– Abban maradtunk, hogy egy hónapig még maradhatnak a boltok, tehát bornap után van még két hét, ami éppen elegendő idő a költözéshez. Aki kérte, azoknak mindnek biztosítottunk új helyszínt – mondta a polgármester.

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Azt már tudjuk, hogy a műanyag eszközöket, háztartási felszereléseket árusító bolt már ki is költözött, és amennyire látszik, a többiek is készülnek a közelgő változásokra. A halasztásnak nemcsak az ott működő üzletek örülhetnek, hanem szinte mindenki, ugyanis a tervek szerint 13 ezer köbméter anyagot fognak megmozgatni a városban, ami nagyon akadályozná a várost az ünneplésben. Arról már nem is beszélve, hogy a piac jelenleg jelentős parkolótérnek bizonyul, ami nagyon hiányozna a Mórra látogatóknak.

Az ötödik napirendi pont az Ezerjó Tanösvény kialakításáról és a hozzá kapcsolódó városi aktív zöld területek rendezéséről szólt. A pályázati pénzből induló beruházás kivitelezési munkáira keresnek vállalkozókat és árajánlatokat.

A kiküldött napirendi javaslatok utolsó eleme az illegális hulladéklerakók felszámolásának támogatása volt. Ezt a feladatot is pályázati pénzből kívánják finanszírozni és ebben egyet is értett a testület, ám a településfejlesztési bizottság elnöke, Horváth Lajos felhívta arra a figyelmet, hogy nem elég felszámolni az illegális lerakóhelyeket, hanem nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a megelőzés fontosságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában