Frissen Fejérből

2021.09.09. 07:00

Átadták az Év ápolója és az Év asszisztense díjakat Fehérváron

Két év után ismét szakdolgozói napot tarthatott Fejér megyében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara. A IX. Fejér Megyei Szakdolgozói Napon a szakma kiemelkedő képviselőit is elismerték.

Héjj Vivien

Bucsi László kórházigazgató: az orvosok szakdolgozók nélkül félkarú óriások

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megnyitón Pálffy Károly, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke mondott köszönetet az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájáért. Mészáros Attila alpolgármester arról beszélt, az elmúlt másfél év megmutatta, mennyire fontos az összefogás, a közös munka.

– Pár héttel ezelőtt megkértek arra, hogy a véradás népszerűsítésére mondjak egy szlo­gent – kezdte beszédét Bucsi László, a Szent György-kórház főigazgatója. – Így nézett ki: véradás nélkül a sebész a műtőben egy félkarú óriás. Azt hiszem, az orvosok a műtőben és a műtőn kívül a szakdolgozók nélkül félkarú óriások. Hiszem és vallom ezt már negyven éve. Műtősnők és műtősfiúk, ápolónők, gyógytornászok nélkül hiába vagyok én briliáns sebész, nincs jó eredmény.

A fehérvári kórház főigazgatója arról is beszélt, anyagilag is el kell ismerni az egészségügyi szakdolgozók munkáját.

– A kormányzat részéről több helyen látom, hogy dolgoznak ezen. Kilencvenkilenc százalékig biztos vagyok benne, hogy a jövő év elején, a tavaszi időszakban ez megvalósul – tette hozzá Bucsi.

Bucsi László kórházigazgató: az orvosok szakdolgozók nélkül félkarú óriások
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, Balogh Zoltán a kitüntetések átadása előtt arról beszélt, a járvány idején a szakdolgozói társadalomban olyan szerepköröket kellett bizonyos szakembereknek megtanulni, olyan munkakörökbe kényszerültek, ami nem volt az övék, ám példaértékűen, emberfeletti teljesítményt nyújtva sikerült helytállniuk.

2021-ben az Év ápolója díjat Bekő Gabriella, az ápolási osztály osztályvezető főnővére vehette át, aki 25 éve kezdte pályafutását segédápolóként a pszichiátriai osztályon. Néhány évig a várpalotai kórházban dolgozott, hat éve újra visszatért a fehérvári intézménybe.

Az Év asszisztense elismerést Boros Rita műtős szak­asszisztens kapta, aki immár 22 éve dolgozik a kórház központi műtő lágyrészsebészeti részlegén, ahol munkáját kiemelkedő szakmai tudással végzi az orvosi szakma és a műtőszolgálat megelégedésére.

Az Aranylámpás díj annak a kamarai tagnak adományozható, aki hivatásának képviseletével az egészség megőrzése, betegségek megelőzése, az ápolás, gondozás, betegellátás területén magas színvonalú, példaértékű munkát végez. Az eseményen egyszerre vehette át az elismerést a tavalyi és az idei díjazott. 2020-ban Szánti István Tiborné, idén Várkonyi Katalin érdemelte ki a díjat.

2020-ban a Szociális Munka Napja elismerő oklevélben részesült Asbóth Endréné, aki szintén ez alkalommal vehette át a kitüntetést. A szakdolgozói napon adták át továbbá a Semmelweis-napi elismeréseket a tavalyi és az idei díjazottaknak, összesen 33 dolgozónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában