Frissen Fejérből

2021.09.27. 07:05

Alkotói nap Jenőben

A Jenőben élő és alkotó, Körmendi Gitta költő által életre hívott alkotói társulás kiállítását hatodik alkalommal rendezték meg a településen a Szeretlek, Magyarország! programsorozaton belül, évről évre egyre növekvő létszámmal és csodálatosnál csodálatosabb alkotásokkal.

V. Varga József

Kerámiák az alkotói kiállításon

Fotó: Kerekes Ildikó

– A helyszínt az idén Nagy Anikó mandalakészítő biztosította nekünk panziója udvarán és szépségszalonjában – tájékoztatta lapunkat Kerekes Ildikó polgármester. – A kiállítás részeként külön helyszínen Muhari János Jenő a történelem viharában című kiállítása is megtekinthető volt, immár kibővített formában, s úgyszintén a hagyományőrző állandó kiállítás (népviselet, bútorok, emléktárgyak). A Munkás Szent József katolikus templom is nyitott ajtókkal várta a látogatókat, ahol Fister Ferencné Mária mutatta be a megye máig legfiatalabb templomát a vizitálóknak.

Törő Gábor és Bálint József
Fotó: Skobrák Dénes

Az önkormányzati telken Bálint József fafaragó Hadaró Szabolccsal együtt már reggel nekifogott a láncfűrészes alkotásnak, hogy délutánra csodás faragások szülessenek, a gyerekek pedig ez idő alatt a telek másik szegletében kézműveskedhettek, és a mobil játszóházban vezethették le mozgásigényüket.

Betyárviselet
Fotó: Skobrák Dénes

Az alkotói társulás elismerései mellett az önkormányzati műsor részeként a képviselő-testület oklevelet adott át minden résztvevőnek, segítőnek. Fellépett a Jenői Asszonykórus, akik jövőre ünneplik majd alapításuk 50 éves évfordulóját. A Tűzrőlpattant Menyecskék műsorát Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színművész és Bardóczy Attila színművész Hungarikum a javából! című operett előadása követte.

Va-Ka duó – Vaszkó György ének és Katona Bence gitár
Fotó: Kerekes Ildikó

A csárdás lépéseit Fiala Judit és partnere tanította a táncház égisze alatt – ők a Matyó Néptánccsoport tagjaiként Miskolcról jöttek el a faluba. A háziasszony és műsorközlő tisztét Szőnyi Kinga látta el, aki már harmadszor járt Jenőben az idén, vitt ő már befőzőedényt és aszalógépet adományként hozzájuk, most pedig már mintegy „hopmesterként” vett részt a község programján.

Körmendi Gitta költő, az alkotói társulás életre hívója
Fotó: Kerekes Ildikó

– Külön öröm, hogy több pályázati forrás segíti ezeknek a rendezvényeknek a megvalósulását, melyhez köszönöm Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselőjének töretlen biztatását, valamint látogatásait, mert jó dolog polgármesterként büszkén megmutatni országnak-világnak egy-egy rendezvényt, főként egy-egy hagyományteremtő rendezvényt – folytatta a polgármester asszony. – Minderre lehetőségem adódott most is, hiszen országgyűlési képviselőnk is megtisztelte jelenlétével a napot, végig jártuk vele a kiállításokat. Törő Gábor jóbarátként köszöntötte Bálint József fafaragót, mint egykori bányász kollégát.

Kerámiák az alkotói kiállításon
Fotó: Kerekes Ildikó

– Fontos üzenete van az ilyen napoknak, főként a hosszú bezártságot követően, hiszen, úgy gondolom, mielőbb meg kell tanulnunk mindannyiunknak, hogy egyetlen rendszer alkotóelemei vagyunk. Amíg a világot nem tölti be az embertásaink iránti szeretet, amíg életünket és tetteinket nem hatja át az összetartozás ereje, érzése, amíg az emberek tömegei nem éreznek felelősséget társaik boldogulása és jóléte iránt, addig mindig lesz bennünk hiányérzet. Úgy hiszem, mi itt Jenőben tudjuk, és e jeles napon számos bizonyítékát is adtuk annak, hogy megtanultuk a leckét. Összetartozunk! És azt is, hogy művészet nélkül lehet ugyan élni, de nem érdemes! – tette hozzá Kerekes Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában