Frissen Fejérből

2021.09.12. 14:00

A tizedik Fejér megyei német nemzetiségi napot rendezték meg

Ünnepséggel kezdődött szombaton délelőtt a tizedik német nemzetiségi nap Fejér megyében.

Tihanyi Tamás

A viselet és a zene hagyománya őrzi a régi kultúrát

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szeptember 11-én délelőtt adták át Vértesacsán a Német Nemzetiségi Házat a Fő utca 70-es szám alatt, az eseményen mások mellett ott volt Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője is. A német nemzetiségi csoportok felvonulása kora délután vette kezdetét, majd Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Szent László- és a Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos üzenetben köszöntötte a Vendel téren, az általános iskola udvarán a nemzetiségi nap résztvevőit. (A képviselő nem tudott személyesen részt venni a megnyitón, mert házigazdaként kellett fogadnia Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert bicskei munkalátogatásán.)

 

„Ünnep ez a mai nap, az emlékezés, a tiszteletadás és a felhőtlen szórakozás ünnepe”, emelte ki Tessely Zoltán, s hozzátette: emlékeznünk kell azokra a sváb honfitársainkra, akiket a Rákosi-korszak legsötétebb éveiben értelmetlenül és embertelenül kényszerítettek arra, hogy elhagyják otthonaikat. Üzenetében sorolta a Fejér megyei kitelepítettek létszámát, felidézve a térség sváb többségű településeit kényszerűen elhagyók sorsát. „Nekünk, akik hiszünk abban, hogy a kimondott igazság gyógyítja a sebeket, kötelességünk gondolni rájuk”, hangzott el a Vendel téren felállított sátorban.

A viselet és a zene hagyománya őrzi a régi kultúrát
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy szerinte sorsszerű az esemény időben való egybeesése az eucharisztikus kongresszussal, hiszen miközben az egész keresztény világ Magyarországra és a keresztény értékrend megtartásának fontosságára figyel, Vértesacsán a sváb közösség megtartó erejét ünnepelhetjük, így ez a nap a hit megtartó erejéről is bizonyságot ad azok számára, akik résztvevői a programnak.

A tizennégy előadócsoport mindegyike rászolgált a figyelemre és az elismerésre, majd a német nemzetiségi művészeti együttesek bemutatói után a rendezvény a NENE zenekar koncertjével és svábbállal zárult, amelyen a Schwowischi Buam zenészei muzsikáltak. A megye számos települése képviselte magát, így Vértesacsán Gánt, Etyek, Pusztavám, Székesfehérvár, Mór, Mezőfalva, Szár és Vértesboglár német nemzetisége mutathatta meg, hogy a járvány miatti kényszerszünet és a megcsappanó számú próbalehetőségek után miként táncolnak, zenélnek újra együtt, ápolva elődeik kultúráját és hagyományait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában